***Pemimpin Roh***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, maaf banyak-banyak sebab dah lama tak kemas kini blog ni. Semua sehat ke? Lama sangat. Banyak yang nak dicoretkan untuk dikongsi. Khususnya setelah anjang sampai ke tanahair.

Sebab anjang berpeluang ke kolam Telok Tenggiri, rumah Tok, rumah tamu Abuya, studio dan kuda di Pochan. Berkunjung ke BRSA Bt Hampar, Mutiara Rini, Seremban Dua dan lain-lain. Sangat banyak peristiwa berlaku sepanjang 3 minggu anjang tak menaip ni. BB ni dah setahun guna, bila sebut nak jual, terus rosak. Ribbon kena ganti la. Macam-macam. Akhirnya, malas nak update blog. Sedangkan cerita punyalah banyak. Sy Izwan poligami, Syh Nasir terus mendahului semua kawan-kawan dalam carta berperasaan terhadap mursyid. Bilangan ‘orangku’ bertambah. Kafe di London, chalet dan ternakan haiwan yang menjadi kecintaan Rasulullah saw di Mekah iaitu unta, kuda dan kambing. Tanaman pohon2 tamar yang ajaib. Surat untuk Ummu Ain dan Aina. Ketua jemaah ‘Abuya’ tanpa wasilah memohon zakat di Masjid BCH. Promosi SSI di Berita Harian dan banyak lagi. Antara yang paling besar ialah Abuya muncul di majlis tahlil di kolam. Anjang rasa, semua korang dah tau. macam tak perlu nak ulas.

Yang jelasnya, kebenaran semakin teserlah. Kebatilan semakin hilang popular. Semakin lenyap. Parti-parti politik semakin berantakan. Sesama parti pun tikam menikam, cantas mencantas, kutuk mengutuk, curiga mencurigai. Betapalah satu pakatan. Berpakat antara parti yang mempunyai kepentingan yang berbeza-beza, matlamat yang bercanggah dalam satu wadah yang sangat rapuh. Al hasil, bayi masih di buang hari-hari, pembunuhan semakin mengerikan, 60 ribu remaja ketagih internet, harga barang keperluan semakin naik, krisis rumah tangga bermacam-macam bentuk. Semakin nak dibaiki masyarakat ini, semakin kronik kerosakannya. Ini menunjukkan pemimpin-pemimpin yang ada tidak mampu membaiki kerosakan manusia. Kerana pemimpin itu sebenarnya pemimpin roh. Bukan akal. Bukan fizikal. Akal tidak mampu menilai semua kebaikan itu kebaikan. Akal tak mampu menilai semua kejahatan itu kejahatan. Lebih-lebih lagi fizikal hanya mengikut. Rohlah hakikat diri kita.

Ketika transit di airport Dubai dalam musafir untuk menziarahi tanahair, aku dengar seorang Ustaz dari Kelantan bersungguh-sungguh menceritakan kehebatan Dubai kepada Sauban. Sauban pula sangat meraikannya. Punyalah dipuji Dubai… Ada Burj Khalifa. Bangunan tertinggi di dunia. Begitulah para ilmuan dari Timur Tengah. Belajar lama, banyak kitab habis tapi tak sama dengan anak murid Mujadid. Ada ke para Rasul yang mereka itulah contoh manusia terbaik mewariskan bangunan-bangunan kepada kita. Walaupun Nabi Sulaiman, seorang Raja. Setakat bangunan, Tuhan benarkan manusia paling kufur, Firaun untuk membina piramid. Tembok besar China siapa yang bina? Istana di Babil? Angkor Watt? Dll. Awan yang bergulung turun, sujud di bumi Dubai lebih pelik dan hebat dari Burj Khalifa tu. Ini menunjukkan, orang alim pun perlukan pemimpin, begitulah juga yang jahil. Siapa pemimpin roh? Itulah penghulu kita, Nabi Besar Muhammad saw dan pemimpin yang didampingi roh baginda. Kumpulan Islam mana di dunia yang berani mendakwa Rasulullah saw di belakang mereka? Jumpa lagi. Atk.

Kongsikan kepada yang lain
Share

0 thoughts on “***Pemimpin Roh***

  • October 16, 2011 at 4:36 pm
    Permalink

    salam, kasihan anjang sedang diperdaya Ummu Jah

    Reply
    • November 5, 2012 at 8:33 am
      Permalink

      ” kesian khairul ditipu Yahudi….

      Reply
  • October 26, 2011 at 5:10 am
    Permalink

    Assalamualaikum,
    Terima kasih info nya. Lama tidak mendengar berita tentang keluarga Abuya di sana. Harap rajin-rajin lagi update blognya. Moga terubat rindu dihati ini. Biar pun berjuta tahun akan tetap dinanti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *