***Keliru***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam. Baru-baru ni anjang on ym. Dah lama tak on, sejak ber BB. Ada bekas anak buah menegur. Bertanya beberapa soalan. Anjang rasa, elok dikongsikan sebagai panduan. Antara dialog kami (cuma jawapan-jawapannya anjang dah olah kerana post ini untuk panduan). A: Anjang K: Orang yang keliruK: Us nak tanya sikit boleh?A: Silakan!K: Mengapa ramai orang yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Mandi Wadi Hadramaut***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Semalam Jumaat. Lepas Jumaat Sy Megat ajak pekena mandi. Haaa, korang jangan poning, ajak mandi kat air panas ke, air terjun ke atau kolam renang? 'Mandi' nama tu salah satu hidangan nasi minyak ala Yaman yang terkenal. Kalau ikut asal tradisinya kena masak dalam tanah. Wallahu a'lam macam mana caranya. Dah Syh Megat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Bani Ibn Taat

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, apa ni? letak gambar raya? potong la. Orang tak tentu balik raya ni... ya, semua kita tak tentu boleh balik raya, mungkin Ramadhan pun tak sempat kalau kematian menjemput. Terus pulang ke kampung asal. Kalau pulang ke kampung asal, pulanglah seperti Hj Ismail, sangat tenang dan dialu-alukan. Fizikalnya di istana RSA, rohnya bersama…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Bertaubatlah diri!! jangan putus asa!***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bangun tidur, hati ini selalu menyesal. Menyesal semalam yang ku sia-siakan. Hari semalam yang tidak akan kembali selama-lamanya. Sepanjang hidupku selepas ini. Tetapi penuh dengan dosa-dosa. Kurang dengan kebajikan. Rasanya tanpa kebajikan. Walau sedikit. Kerana 'huzuzun nafsi' masih banyak. Lintasan-lintasan sentiasa menganggu. Sedangkan usia yang berlalu terlalu banyak. Baki umur belumku tahu. Berjanji…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Mengenal Diri Melalui Rasa Hati***

Kongsikan kepada yang lain
Share

/>Salam ceria,Mengenal diri bukanlah sekadar menilai kecantikan, tinggi rendah, warna kulit, keturunan dan bangsa. Kerana manusia sebenarnya terdiri dari dua jasad yang dipadu erat, iaitu jasad lahir dan jasad batin. Mengenal diri ertinya mengenal hakikat manusia. Hakikat manusia adalah batinnya. Tanpa hakikat, yang lahir tidak berguna. Jasad lahir hanyalah sangkar untuk jasad batin. Kalau kita…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***li yaqul kullun ma syaa an yaqul***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Tunggulah, kamu tak akan rugi walau sesaat. Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang menunggu-nunggu janjiMu. Jangan jadikan kami orang yang berputus asa dari rahmatMu. Malanglah orang yang tak tau menau tentang janji Tuhan untuk umat Islam di akhir zaman, lalu tidak terlibat langsung menagih janji Tuhan. Lebih-lebih lagi rugi bagi mereka yang telah…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Generasi Harapan di Iftitah Mat’am Nur Muhammad, Irbid***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Malam tadi, semasa balik dari Mecca Mall usai show GH di hadapan berbagai golongan pengunjung mall dan tetamu, anjang tumpang cooster yang bawa anak-anak ke Jerash. Driver cooster membuat permintaan nasyid. Mamad berseloroh, berapa dia nak bayar? Pastu Mamad demand JD20 satu lagu. Dia kata ok, cuma kalau tak sedap, kamu bayar pada…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Apa kata Bonda Ummu Jah AR tentang DS Rosmah Mansor***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Sementara tunggu Dodge merah bergerak ke Mekah Mall di Amman, baik aku coret-coret sikit post terkini. Malam ni GH buat show di Mekah Mall, tak jauh dari City Mall, Mekah Mall adalah antara kompleks membeli belah yang agak terkenal di Amman. 2 hari lepas, GH hiburkan lebih 300 orang di Irbid sempena perasmian…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more