***SB***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. PDRM mempunyai banyak jabatan demi menangani keselamatan dan keamanan negara. Di antara jabatan yang sangat penting adalah Cawangan Khas. Jabatan ini adalah sayap perisikan yang bertanggungjawab untuk mengumpul risikan bagi keselamatan negara. Antara lain peranannya ialah mengumpul risikan keselamatan berkaitan dengan ancaman dari dalam dan luar negara, sebarang aktiviti subversif dan sabotaj oleh…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***GBA di Mat’am As Sari***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Turun je van anjang lihat pintu Mat'am As Sari, kafe Abuya di Mekah ni terbuka. Anjang pun masuk la, tengok-tengok ada beberapa orang GBA. Anjang salam la, orang datang bertamu. Bertegur sapa. Tapi rupanya, salam dan tegur sapa pun tak boleh. "Dah bantai-bantai orang dalam blog, salam-salam." Oh. Kalau dah bantai-bantai dalam blog, tak boleh…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Travel Alone by Bus***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Dah lama tak naik bas lama-lama ni. Anjang pun lupa berapa jam untuk sampai ke Mekah dari Amman ni. Sementara masih di Jordan, BB masih bernyawa, tanya Syh Azam. Kata dia, 18 jam. Dan kena sediakan span tebal sikit sebab nak duduk lama. Fuuh. Lama tu. Tapi, anjang travel dengan Us Zul tahun…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Travel Alone***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Ikut sunnahnya travel kena berjemaah. Tapi anjang ni dah tak ikut sunnah. Tak ikut sunnah, bid'ah. Allah, nak wat camne, tak mudah nak dapat visa masuk Saudi ni. Visa ni pun anjang mohon asalnya semasa balik Malaysia bulan 6 lepas. Mulanya mohon visa haji...tak dapat, apply pula visa tijarah, dapat tapi kena tunggu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Travel***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Asyik travel je anjang ni! Mungkin ada yang kata begitu. Dah nama blog ni..."....Travelog", memang sepatutnya banyak cerita tentang jalan-jalan. Korang tak suka jalan-jalan ke? Kena keluar jalan-jalan. Korang tau tak, budak lelaki yang tembak 20 orang kanak-kanak dan 6 orang dewasa, termasuk mak dia pun ditembaknya di AS baru-baru ni, bukan jenis…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Harga Cinta***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Keletihan perjalanan jauh selama lebih 4 jam dari Muhafazah Irbid ke Muhafazah Karak dengan 2 buah Cooster seakan hilang bila kami sampai ke Medan Muktah. Roh-roh para Syuhada' yang tidak mati itu terasa menyambut kedatangan kami anak-anak Abuya menziarahi medan pertempuran antara pejuang kebenaran dan pejuang kebatilan, antara kekuatan akal dan roh dengan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Belajar***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Belajar ni tiada sempadan geografi dan politik. Kata Rasulullah SAW, walau terpaksa ke negeri China. Sedangkan kata Abuya waktu itu , orang China ada puak yang masih cannibal. Makan orang. Pastu, belajar ni, tiada had usia. Baginda kata, dari buaian ke liang lahad. Ertinya, tak betul cara berfikir bila dah dapat BA Hons, berhenti…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Ramah Mesra GISB dengan PERMAI***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Malam tadi berbeza dengan 297 malam yang telah berlalu sejak pindahnya pelajar-pelajar lelaki GISB di Syria ke Irbid. Apa peliknya? Korang nak tau? Bukan kerana kami diziarahi oleh PM Malaysia, seperti pertemuan Syh Azri dengan Dato' Seri Najib di London, tapi oleh Presiden Persatuan Mahasiswa Malaysia Irbid (PERMAI) En Wan Mohammad Najib Daud…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Proses Roh**

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Bonda Ummu kata mursyid dalam memproses roh murid-muridnya berbeza antara seorang dengan yang lain. Kesusahan, penghinaan, kesakitan adalah diantara cara mursyid meningkatkan roh seseorang pengikutnya. Malah kata BUJ, ada di antara murid yang semakin sakit fizikalnya, semakin tinggi rohnya. Patutlah ramai orang-orang Abuya disakitkan. Ada proses yang sedang Abuya lakukan rupanya. 2 hari ni dapat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more