***Oh Anak Bangsaku***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Tiga hari lepas tidur di kolam. Suasana macam biasa secara zahirnya tetapi siapa tahu perasaan penghuninya. Ada yang teruja untuk berhijrah ke Air Bentan. Tempat baru, cabaran pun baru. Boleh melihat laut, di Sg Serai tiada laut. Bertambah luas pemandangan. Hari-hari akan nampak muara sungai. Dengan air pasang surutnya. Bunyi  ombak menghempas pantai…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Silakan Benahi Arah Kiblat Anda***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Detiknews.com 28/5/2014 09:01 WIB Muchus Budi R. - detikNews Jakarta - Hari ini akan ada fenomena alam yang cukup penting, terutama bagi kaum muslim di seluruh dunia. Pada hari ini pukul 16.18 WIB, matahari akan tepat berada di atas Kakbah sehingga ‎seluruh bayangan benda pada jam tersebut akan tepat mengarah ke Kakbah. Kita bisa memanfaatkannya…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Semak Arah Kiblat***

Kongsikan kepada yang lain
Share

‎Salam ceria. Pagi ni baca mesej di group BB, dapat info dari En Lan Ukur yang agak penting untuk kita semua. Iaitu menentukan arah kiblat berpandukan bayang-bayang dari cahaya matahari. Menarik kan? Ye la, tak payah guna kompas dan smart phone yang selalu terganggu oleh medan magnet yang berada di keliling kita samada barang-barang dari…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Peristiwa Israk dan Mikraj

Kongsikan kepada yang lain
Share

http://ibuberbicara.blogspot.com/2013/06/peristiwa-israk-mikraj-nabi-muhammad-saw.html?m=1 . Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad S.A.W. Israk Mikraj Israk Mikraj adalah satu peristiwa besar dalam sejarah hidup Rasululah dan dalam sejarah umat Islam. Peristiwa Israk dan Mikraj ini didahului dengan beberapa peristiwa yang mendukacitakan Rasulullah saw. Antaranya kematian bapa saudara Baginda, Abu Talib dan kewafatan isteri Baginda yang tercinta iaitu Saiyidatina Khadijah rha. Begitu juga peristiwa…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***The Only Living Sahabi***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Semalam En Hafiz hantar gambarnya dengan En Mazlan pada anjang. Apa istimewanya sekeping foto? Kata orang satu gambar sebenarnya boleh menggantikan 1000 perkataan. Gambar itu sangat istimewa hingga anjang terus reply bbm Abu Elyas dengan komen: "Bestnya, berapa km dari Irbid? Cerita sedikit sejarahnya!" Sebab apa?! Ha, ni nak cerita ni. Gambar mereka…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***DD di GISB***

Kongsikan kepada yang lain
Share

‎ salam ceria. Pagi ni, badan masih belum sehat. Malam tadi ke Manjung,lepas maghrib masuk base TLDM dengan DRY. Naik Innova. Di gate, anjang lihat tentera yang bertugas tu tabik kat kereta Kancil yang lalu. "Pegawai ke tu, naik kancil pun kena tabik?" Anjang bersuara dalam menahan sakit kepala. DRY kata, dia tengok kat stiker,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Hj Ramli Singapura Dalam Kenangan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

‎Salam ceria. K‎ematian adalah benar. Kematian adalah pasti. Masa, tempat dan sebab kematian kita tak tahu. Allah sembunyikan dari kita. Sebagai pendorong ibadah bagi yang sentiasa mengingati kematian dan bersiap-siap untuknya. Moga Allah cerdikkan hati kita agar sentiasa mengingati hari berakhirnya segala kelazatan dunia. 2 hari lepas, Hj Turmodi dari Singapura PM kat anjang memaklumkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Derita Gout dan Dayan Dayak***

Kongsikan kepada yang lain
Share

‎Salam ceria. Pagi ni rancang nak buat kelas dengan remaja TM tapi terpaksa tukar program kerana nak berkejar ke Bukit Beruntung, Ummu Salimah nak bincang dengan Yati Salim ‎perihal bakeri dan tempahan kuih raya. Ni la dunia bisnes, belum puasa lagi dah buat kuih raya. Itu satu persepsi. Boleh juga lihat dari satu sisi yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more