Jangan Salahkan JAKIM

Kongsikan kepada yang lain
Share

Jangan salahkan Jakim

PADA 24 Mei lalu, umat Islam di negara ini dikejutkan dengan pengesahan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) bahawa Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi dikesan dalam dua sampel coklat susu kacang hazel dan buah badam Cadbury Dairy Milk yang mempunyai sijil pengesahan halal.

Pengesahan itu dibuat susulan penyebaran gambar keputusan ujian oleh KKM mengesan kandungan DNA babi dalam dua produk coklat keluaran Cadbury Confectionary Malaysia Sdn. Bhd. (Cadbury) di laman-laman media sosial sehari sebelum itu.

Berikutan pengesahan oleh KKM itu, Jakim menjadi sasaran kemarahan umat Islam yang mempersoalkan bagaimana jabatan itu boleh terlepas pandang perkara tersebut. Apatah lagi, ujian tersebut dijalankan oleh KKM pada 27 Februari lalu.

Untuk mendapatkan penjelasan lanjut wartawan Mingguan Malaysia, AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI telah mewawancara Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), DATUK OTHMAN MUSTAPHA bagi mendapatkan penjelasan sebenar. “Masyarakat mempersoalkan kenapa Jakim lambat bertindak sedangkan kami tidak menerima laporan. Kalau ada laporan pada 20 Februari lalu, pada hari itu juga kita sudah bertindak tetapi kita cuma tahu pada 23 Mei lalu dan pada 24 Mei lalu kita terus ambil tindakan,” katanya menjelaskan keadaan sebenar.

MINGGUAN: Boleh Datuk terangkan prosedur pensijilan halal oleh Jakim?

OTHMAN: Mengikut prosedur operasi standard (SOP), kita ada empat tahap. Yang pertama, syarikat perlu membuat permohonan dalam talian menerusi sistem e-halal. Mereka perlu mengisytiharkan semua bahan ramuan termasuk pembekal dan status ada sijil halal atau tidak. Sekiranya ramuan itu diimport dari luar negara, kita akan melihat kepada pengiktirafan halal daripada 57 badan dari 23 negara yang diiktiraf oleh Jakim.

Kita bukan hanya teliti bahan ramuan tetapi bahan mentah kepada ramuan itu. Sebagai contoh, nasi lemak ada sambal. Kita akan periksa ramuan dalam sambal itu sama ada halal atau tidak. Bukan semudah itu kita berikan sijil halal.

Selepas ujian makanan, kita akan buat audit di kilang. Audit ini bukan hanya melibatkan bahan ramuan tetapi kita akan tengok proses pembuatan produk berkenaan, peralatan yang digunakan serta kebersihan persekitaran dan pekerja. Kita wajibkan juga keperluan lain. Mereka mesti ada eksekutif halal di kilang dan mulai tahun ini, kita wajibkan syarikat-syarikat multinasional ada sistem jaminan halal dan jawatankuasa halal dalaman. Ini menjadi keperluan dalam pensijilan halal oleh Jakim.

Selepas auditor puas hati, baharu laporan diangkat kepada panel penilaian dan sekiranya panel penilaian berpuas hati, baharu kita keluarkan sijil halal.

Selepas itu, kita akan buat pemeriksaan mengejut sekurang-kurangnya setahun sekali untuk setiap syarikat. Kalau syarikat yang berisiko, kita akan buat secara kerap dan kalau ada aduan, kita akan pergi serta merta untuk pemantauan.

Keempat-empat bahagian ini adalah daripada pasukan berlainan daripada Jakim bagi menjaga impartiality (tidak memihak) dan mengelak unsur penyelewengan.

Kalau prosedur pensijilan ini sudah sebegitu ketat, bagaimana dua produk coklat Cadbury boleh terlepas?

OTHMAN: Isu ini kecoh dan meresahkan masyarakat apabila maklumat keputusan ujian makmal KKM dibocorkan dalam media sosial termasuK Facebook pada 23 Mei lalu sedangkan kami tidak tahu. Kuasa yang diberikan kepada makmal itu adalah memastikan bahan dalam sesuatu produk sama dengan yang tercatat di bungkusan. Namun, apabila dikatakan ditemui porcine pada coklat tersebut, itu sudah menjangkau peringkat kami. Apabila dikatakan ada DNA babi, masyarakat sudah tidak tuju kepada KKM tetapi kepada Jakim sedangkan kami tidak dilaporkan mengenai penemuan itu.

Pada 24 Mei, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah mengesahkan penemuan berkenaan. Pada hari itu juga, saya terus panggil mesyuarat dengan semua pegawai dan kita terus ambil keputusan menggantung pengesahan halal dua produk itu sehingga siasatan siap dilakukan.

Masyarakat menyalahkan Jakim dan mendakwa pihak Datuk lambat bertindak dalam isu ini? Apa komen Datuk?

OTHMAN: Kajian dibuat oleh KKM pada 27 Februari lalu tetapi keputusan ujian itu hanya diketahui pada 23 Mei lalu dengan cara sedemikian. Kalau ada laporan pada 20 Februari, pada hari itu juga kita sudah bertindak tetapi kita cuma tahu pada 23 Mei lalu dan pada 24 Mei lalu kita terus ambil tindakan. Masyarakat perlu diperjelaskan keadaan ini.

Kami memberikan sijil halal kepada Cadbury sejak 2004. Kita buat pemeriksaan berkala dan di samping itu ada eksekutif halal untuk menyemak perjalanan kilang itu sama ada mematuhi pensijilan halal atau tidak. Jawatankuasa dalaman di Cadbury pun laksanakan tugas sama. Kali terakhir kita buat pemeriksaan di kilang Cadbury ialah pada 20 Februari lalu tetapi Cadbury masih patuh pada sijil halal.

Kenapa tidak ada penyelarasan antara KKM dengan Jakim? Kenapa KKM tidak memaklumkan kepada Jakim mengenai penemuan DNA babi dalam dua produk coklat itu?

OTHMAN: Kita sudah ada mesyuarat penyelarasan sejak 2011 lagi. Apa sahaja penemuan oleh KKM yang ada kaitan dengan halal, ia mesti dirujuk dengan Jakim terlebih dahulu, Mungkin KKM terlupa, sebab itu jadi kecoh seperti ini. Sepatutnya KKM lapor kepada Jakim terlebih dahulu dan selepas kita duduk berbincang baharu kita boleh buat pengumuman.

Kenapa KKM mengambil masa yang lama untuk maklumkan kepada Jakim mengenai keputusan ujian itu sedangkan isu tersebut amat besar?

OTHMAN: Itu kena tanya KKM sendiri. Kita baharu terima laporan hari ini (Khamis) dan itu pun tidak lengkap. Macam mana hendak buat kerana kita hanya tahu pada 23 Mei lalu.

Kenapa Jakim perlu membuat ujian semula terhadap sampel produk coklat Cadbury? Adakah keputusan ujian yang dijalankan oleh KKM tidak boleh digunapakai oleh Jakim?

OTHMAN: KKM hanya diberikan kuasa di bawah Akta Makanan 1983. Kalau bab halal ini, tindakan diambil mengikut Akta Perihal Dagangan 2011. Sebab itu, kami tidak boleh ambil keputusan ujian daripada KKM. Dari segi perundangan, hanya pegawai Jakim mempunyai kuasa untuk ambil sampel dihantar ke makmal dan untuk di bawa ke mahkamah. Bagi makmal KKM, Jabatan Standard Malaysia hanya memberikan akreditasi tidak sampai kepada ujian procine tetapi hanya untuk proses makanan berasaskan daging dan susu.

Jabatan Kimia merupakan satu-satunya jabatan yang diberikan akreditasi oleh Jabatan Standard Malaysia untuk menjalankan ujian sampai ke DNA babi. Manual pensijilan halal Malaysia juga menetapkan hanya ujian oleh Jabatan Kimia digunapakai untuk pensijilan halal dan pendakwaan di mahkamah.

Sekiranya ada pihak membuat tuntutan di mahkamah, Kerajaan akan pakai ujian oleh Jabatan Kimia sahaja. Malah, KKM perlu merujuk kepada Jabatan Kimia untuk ujian semula. Sebab itu kita buat ujian balik.

Proses mengambil sampel ini perlu dibuat mengikut peraturan ketat, bukan boleh ambil ikut suka hati. Hanya orang tertentu yang dilantik dari Jakim boleh ambil sampel dan ia mesti diambil dari kilang, bukan di tengah jalan atau di kedai. Kita tunggu ujian makmal diberikan oleh Jabatan Kimia yang dijangka Rabu ini. Kalau kita dapat lebih cepat, kita akan beritahu masyarakat.

Sampel yang diambil oleh KKM adalah yang ada di pasaran. Kita tidak tahu apa yang berlaku di luar sana. Sebagai contoh, seekor ayam yang disembelih secara halal dan diberikan pensijilan keluar ke restoran dan dimasak dicampur dengan babi. Adakah kita hendak salahkan rumah sembelihan atau salahkan orang yang beri sijil halal sebab ia sudah di luar kawalan.

Sekiranya ujian oleh Jabatan Kimia menunjukkan dua produk coklat itu mengandungi DNA babi, apakah tindakan yang boleh diambil terhadap Cadbury?

OTHMAN: Kalau dalam kes Cadbury ini terbukti ada penyelewengan dan campuran DNA babi, kita orang pertama yang akan ambil tindakan sebab kita ada peruntukan undang-undang. Namun, kita perlu siasat dengan lebih terperinci supaya tindakan kita berdasarkan lunas undang-undang dan ada kesan.

Tindakan undang-undang boleh diambil dibawah Akta Perihal Dagangan 2011, Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011. Jika disabitkan dengan kesalahan di mahkamah, syarikat berkenaan boleh didenda maksimum RM5 juta.

Ada pihak mahu memfailkan saman terhadap syarikat Cadbury ekoran penemuan DNA babi pada dua produk keluaran syarikat terbabit? Adakah tindakan ini wajar bagi memberikan pengajaran kepada syarikat tersebut?

OTHMAN: Kalau maklumat (kandungan DNA babi) itu tidak sah, Cadbury akan saman mereka balik. Saya yakin imej Cadbury sudah jatuh dengan gembar-gembur dalam isu ini. Kalau keputusan ujian itu positif, terpulang kepada pihak berkenaan untuk ambil tindakan tersebut.

Selepas insiden ini, adakah Jakim bercadang untuk memperketatkan proses pengeluaran sijil halal?

OTHMAN: Kita sudah ada SOP dan kita akan terus ikut prosedur ini. Cuma kita akan minta kilang perkukuhkan sistem jaminan halal. Halal bukan hanya tanggungjawab Jakim tetapi peranan industri pun penting. Kalau ada sistem jaminan halal di peringkat dalaman, mereka boleh buat pemeriksaan dan semakan lebih awal sebelum hantar kepada kami.

Jakim diiktiraf sebagai badan utama dalam memberikan pengesahan halal di dunia. Sejauh mana isu ini menjejaskan kedudukan Malaysia sebagai hab halal dunia?

OTHMAN: Memang memberikan kesan kalau sudah jadi isu besar sebegini. Pengguna di luar pun pertikai Jakim sekarang. Kalau kita sudah ada sistem dan ikut sistem tetapi jika berlaku juga, sudah di luar kawalan kita. Dalam kes ini, kita terpaksa tangani isu ini untuk menghilangkan keresahan dan mengembalikan kepercayaan masyarakat.

Jakim agak berbeza dengan badan-badan lain sebab kita di bawah kerajaan tetapi di negara-negara lain, mereka sama ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau syarikat persendirian buat sijil halal sebab mereka berada di negara minoriti umat Islam.

Kita sebagai badan kerajaan mempunyai sistem yang teratur, SOP dan peraturan. Mereka banyak mencontohi Jakim untuk membangunkan sistem mereka. Sekarang, negara-negara di Timur Tengah pun merujuk kita untuk membangunkan sistem halal sebab mereka tidak ada sistem sebelum ini. Kita bimbang isu sebegini akan memberikan imej buruk kepada negara.

Jangan salahkan Jakim
http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140601/re_02/Jangan-salahkan-Jakim
Kongsikan kepada yang lain
Share

anjang

Seorang hamba Allah yang sedang berusaha mendapatkan rasa takutkan Allah dan rindukan Nabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *