Bantah alih makam nabi

Kongsikan kepada yang lain
Share

Cadangan dikemukakan seorang ulama Saudi untuk memindahkan makam Nabi Muhammad (SAW) di Masjid Nabawi dan dikebumikan di sebuah kubur tidak bertanda mencetuskan kontroversi semalam.

Rancangan itu, menurut akhbar Independent yang diterbitkan di London, mencadangkan supaya pusara Rasulullah itu dialihkan ke tanah perkuburan al-Baqi yang terletak bersebelahan Masjid Nabawi.

Bagaimanapun, menurut laporan itu, setakat ini belum ada keputusan rasmi dibuat mengenai cadangan berkenaan.

Namun, pendedahan mengenai cadangan itu mencetuskan kemarahan di media sosial.

Seorang pembaca yang menamakan dirinya Yahya Birt berkata, rancangan itu, jika dilaksanakan akan mendapat tentangan habis-habisan daripada masyarakat Islam.

Seorang pembaca lain, M Faris menyelar kerajaan Saudi dengan menyifatkannya sebagai satu lagi contoh ketidakpekaan pemimpin dan ulama negara itu terhadap warisan Islam dan mengingatkan, langkah itu, jika dilaksanakan adalah penghinaan terhadap masyarakat Islam.

Akhbar Independent semalam melaporkan seorang ulama Arab Saudi mengemukakan pelan kontroversi untuk memindahkan makam Rasulullah itu selepas beberapa ulama negara itu menyuarakan kebimbangan ia semakin menjadi tempat pemujaan.

Menurut laporan itu, dokumen 61 muka berkenaan diedarkan kepada anggota pihak berkuasa Tanah Suci, mencadangkan supaya makam itu dipindahkan ke tanah perkuburan al-Baqi, bersebelahan dengan Masjid Nabawi dan dikuburkan tanpa sebarang tanda.

Akhbar itu memetik Pengarah Yayasan Kajian Warisan Islam, Dr Irfan Al-Alawi sebagai berkata: “Mereka mahu menghalang orang Islam mengunjungi makam berkenaan kerana menganggap perbuatan itu syirik.

“Satu-satunya cara yang boleh mereka lakukan untuk menyekat orang ramai mengunjungi makam itu ialah memindahkannya ke tanah perkuburan dan tanpa tanda,” kata Irfan.

Setakat ini, belum dapat dipastikan sama ada Raja Abdullah, penjaga rasmi dua tanah suci, atau jawatankuasa yang bertanggungjawab terhadap Masjid Nabawi, bersetuju dengan cadangan berkenaan.

Mereka juga bimbang kemunculan pelan berkenaan, yang berasal dari fahaman Wahabbi akan memecah-belahkan pengikut fahaman Sunni dan Syiah.

“Pengikut Sunni amat menghormati makam Rasulullah dan akan menentang rancangan berkenaan.

Pengikut Syiah juga menentangnya kerana menghormati anak Rasulullah, Fatimah.

Foto

MAKAM Rasulullah (SAW), Saidina Abu Bakar (ra) dan Saidina Umar (ra) di dalam Masjid Nabawi.

Sudah pasti masyarakat Islam terkejut dengan pendedahan ini.

Ia akan mencetuskan kemarahan,” kata Irfan.
Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Kongsikan kepada yang lain
Share

anjang

Seorang hamba Allah yang sedang berusaha mendapatkan rasa takutkan Allah dan rindukan Nabi.

2 thoughts on “Bantah alih makam nabi

 • September 4, 2014 at 11:54 am
  Permalink

  kalau cam tu nanti mereka akan alihkan kaabah pula atas alasan manusia ke sana memuja kaabah bukan memuja tuhan

  Reply
 • September 6, 2014 at 3:32 pm
  Permalink

  Jika berlaku pemujaan ia berlaku bukan soal makam nabi tapi kelalaian para ulama mendidik umat sehingga umat tidak dapat membezakan antara syirik dengan iman.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *