GISBH di China

Kongsikan kepada yang lain
Share

China jajah dunia dengan hutang?

Jamdi Nasir

BEBERAPA bulan kebelaka­ngan ini, banyak pihak membi­carakan mengenai negara China yang dilihat begitu agresif mengembangkan pelaburan ke negara-negara luar khususnya di rantau Afrika.

Fenomena itu menyebabkan sebilangan pihak menuduh China seolah-olah cuba membentuk kolonialisme baharu di Afrika. Malah, ada yang menggelarkan Afrika bakal menjadi negara China kedua.

Hakikatnya, pelaburan China mula ketara selepas Presiden China, Xi Jinping melancarkan Inisiatif Jalur dan Laluan atau Belt and Road Initiative (BRI) pada September 2013.

Projek itu bakal menyambung laluan di 65 buah negara dari Asia, Eropah dan Afrika. BRI dilengkapi pula dengan Jalur Sutera Mari­tim yang menyambung China ke Asia Tenggara, Negara Teluk, Afrika Utara dan Eropah.

China pada tahun 2014 me­ngumumkan pelaburan AS$40 bilion (RM165 bilion) dalam beberapa projek utama sebagai permulaan di negara terlibat.

Keadaan itu mencetuskan pelbagai spekulasi khususnya apabila beberapa negara miskin yang terlibat dilihat tidak mampu membiayai projek tersebut sekali gus menyebabkan mereka terperangkap dengan hutang.

Dilaporkan lapan daripada negara yang bermasalah dalam BRI ialah Djibouti, Kyrgyzstan, Laos, Maldives, Mongolia, Montenegro, Pakistan dan Taji­kistan.

Keadaan turut menimbulkan tuduhan terhadap China yang didakwa sengaja menjadikan hutang sebagai perangkap untuk menguasai ekonomi negara-negara berkenaan.

Tanggapan negatif itu diburukkan lagi apabila Sri Lanka dilaporkan terpaksa menyerahkan 70 peratus saham dan 99 tahun pajakan pelabuhan Hambantota kepada China tahun lalu selepas gagal menguruskan hutang sebanyak AS$8 bilion (RM33 bilion).

Terbaharu, Djibouti pula didakwa sengaja masuk ke ‘pe­rangkap’ hutang China apabila memulakan kerjasama membina Lapangan Terbang Antarabangsa Bebas Cukai bernilai AS$3.5 bilion (RM14.5 bilion) yang diharapkan dapat membuka ribuan pekerjaan baharu pada Julai lalu.

Projek itu sekali gus membimbangkan Amerika Syarikat yang mempunyai pangkalan tentera dengan 4,000 anggota di negara tersebut kerana Beijing juga te­lah membuka pangkalan tentera pertama luar China di Djibouti.

Sebenarnya penglibatan China dalam pembangunan di Afrika bukan suatu yang asing, syarikat milik China telah membina janakuasa hidroelektrik di Zambia.

“Ia bukan projek yang sia-sia apabila kita dapat membina jalan dan memberikan kemudahan kepada rakyat. Penduduk kampung kini boleh menonton televisyen disebabkan projek usahasama dengan China,” kata Menteri Komunikasi Zambia, Dora Siliya.

Sementara Nigeria memutuskan menjadikan yuan sebagai salah satu mata wang rizab negara selepas bertahun-tahun berdepan kejatuhan nilai mata wang berbanding dolar ekoran kemerosotan harga minyak dunia sejak 2015.

Selain itu, China telah lama mengembangkan pelaburan di Zimbabwe, Ghana dan Kenya khususnya dalam membina infrastruktur pengangkutan kereta api dan sebagainya.

Dalam pada itu, Jinping ter­nyata tidak mempeduli tuduhan terhadap China apabila berjanji menyediakan pelaburan AS$60 bilion (RM248 bilion) kepada negara Afrika semasa Forum Kerjasama China-Afrika di Beijing, 6 September lalu.

“Ia bukan satu perangkap hutang tetapi sebagai salah satu inisiatif bagi membantu negara Afrika menangani kemiskinan,” kata beliau.

Apa pun yang diperkatakan, China sebagai sebuah negara yang memiliki 819 bilionair dan lebih 1.6 juta penduduk bertaraf jutawan tidak lagi mampu disekat untuk membelanjakan wang mereka bagi pelaburan di di seluruh pelusuk dunia.

Jika dahulu tiada siapa mempeduli negara-negara di Afrika yang tandus, senario politik yang tidak stabil serta penuh dengan pergolakan, namun China menjadikan negara-negara tersebut sebagai medan untuk meraih keuntungan.

Malaysia juga tidak terkecuali dalam kancah persepsi melibatkan projek kerjasama dengan negara China khususnya bagi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Kereta Api Laju (HSR).

Apa pun yang diperkatakan, kita serah sahaja kepada orang politik untuk menentukannya. Untung sabut timbul untung batu tenggelam.

Kosmo online

AM:

GISB selalunya berbeza. Gharib. Ramai orang niaga sebab nak untung semata-mata, GISBH niaga sebab nak khidmat kepada manusia. Allah tau nak beri untung yang bagaimana.

Ramai yang niaga, bermula dengan modalnya hutang dengan bank, GISB langsung tak terlibat dengan hutang bank tetapi dari pengorbanan sesiapa yang mahu terlibat dengan ‘Saham Akhirat’.

Ramai orang berkahwin setelah ekonomi kukuh walaupun usia menjangkau 30 hingga 40 tahun. GISB membantu stafnya dari semua sudut bila dirasakan sudah sampai masa untuk menempuh alam rumah tangga. Kebanyakkannya bernikah di usia 20’an malah ramai yang berpoligami. Pendek kata, banyak perkara di dalam GISB yang ‘gharib’, pelik bagi orang lain.

Antaranya, seperti artikel yang kita baca di atas, ramai je orang risaukan China nak menguasai negara lain, peliknya GISB percaya orang-orang Cina akan masuk Islam beramai-ramai nanti dan menguatkan Islam akhir zaman. Bila China hantar orang dia ke merata negara termasuk Malaysia, Singapore, Indonesia malah sewaktu 2 bulan anjang duduk di Morocco pada tahun 2016, orang-orang Cina dah bertapak di pasar-pasar di sana, GISB pula hantar orang ke China.

Alhamdulillah dgn keberkatan Rasulullah SAW dan para kekasih Allah, Tuan Hasnan selaku Pengarah Zon GISBH Perlis/China 1 telah menghantar remaja di antara 17 hingga 20 tahun seramai 4 orang untuk belajar di KCEL (Kunming College of Eastern Language)

InsyaAllah dijangka dalam masa enam bulan hingga setahun, mereka akan dapat menguasai Bahasa Mandarin secara komunikasi.

Menjadi dasar dalam GISB untuk setiap wakil yang dihantar ke mana-mana agar belajar semua perkara, maka secara lebih khusus, selain dari belajar Bahasa China, rombongan kali ini akan mempelajari masakan China di Kolej Persatuan Halal Kunming. Antara masakan yang mereka akan belajar ialah membuat mi tarik China yang terkenal juga itik panggang Beijing yang juicy…Bila dikunyah ia seperti meletup kecil di dalam mulut dengan lemaknya yang mengalir lazatttt, perghh sedapnya!!! Tapi anjang tak percaya selagi En Azhar Chen tak bawak ke sana. Di situ juga mereka berpeluang memahirkan penguasaan perbualan harian mereka.

Baru-baru ini mereka berpeluang bertemu dengan konsulat baru Malaysia di Kunming , En Faizal, timbalannya , En Nazri dn PAnya Puan Rysha.

Mereka meminta khidmat remaja-remaja GISBH untuk mengajar mengaji dan Fardhu Ain kepada anak-anak warga Konsulat seramai 5 orang. Mak ayah nak join pun ok, no problem. Jadilah sebaik-baik manusia, orang yang paling banyak berkhidmat sesama manusia.

Baru-baru ini juga berpeluang mengadakan mesyuarat dengan Pengerusi Persatuan Makanan Halal Kunming, Hj Yaakub Sha untuk dapatkan. Pengiktirafan halal dari Jakim.

Sebenarnya, usaha-usaha menanam benih Islam di hati para muslim China oleh Pengasas GISBH, Ustaz Ashaari Muhammad lebih suku abad yang lalu sangat memberi kesan kepada mereka.

Antaranya Imam Omar Lin , Imam di masjid Sadien yang pernah bertemu Ustaz Ashaari ketika beliau berusia 15 tahun. Beliau sangat terkesan dengan cara dakwah Ustaz Ashaari melalui nasyid. Antara nasyid yang beliau sangat terkenang-kenangkan dan teruja mendengarnya ialah nasyid Tola’al Badru ‘alaina… Rupanya setiap orang sentuhannya berbeza untuk dibawa kembali pada Tuhan.

Mudah-mudahan dengan menyediakan contoh seluruh sistem kehidupan dari soal ibadah, pendidikan, perhubungan, nikah kahwin, makanan halal, pertanian, penternakan, restoran, bakeri, perubatan, hiburan, media dll GISBH berjaya membawa manusia kembali menjadikan Islam sebagai cara hidup agar selamat di dunia dan akhirat.

Terima kasih kepada En Azhar Chen yang berkongsi maklumat dengan kita semua.

Villa GISBH Madinah Al Munawwarah

11.18 am, Apr 21, 2019

Kongsikan kepada yang lain
Share

anjang

Seorang hamba Allah yang sedang berusaha mendapatkan rasa takutkan Allah dan rindukan Nabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *