***Jabal Tsaur***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Destinasi pertama ziarah 'on the way' ke manasik haji ialah Bukit Tsaur. Biasanya bas akan ambil di hotel, jika jemaah duduk di hotel sepanjang Syari' Ibrahim Khalil atau Syari' Hijrah di Misfalah. Seawal 7 am, sudah berpusu-pusu bas melalui jalan-jalan ini, berhenti di tepi jalan, depan pintu hotel dan menambah sesak jalan yang sedia sesak…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Dari Rockers jadi Pejuang VS dari Pejuang jadi Penentang

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam. Selamat Menempuh Alam Rumah tangga kepada Humam At Tamimi, moga terbina sifat-sifat kepimpinan melalui alam baru ini. Begitu juga kawan anjang, Sy Johari Ma'som, Selamat Menempuh Alam Rumah Tangga poligami, untuk membina keadilan dalam diri. Sapa yang tak poligami tu, tak nak usahakan keadilan atau dengan kata-kata yang lain mengekalkan kezaliman sebab lawan adil…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ashabul Kahfi – (ii) : Cerita Tamlikha dan enam sahabatnya

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam, sebenarnya aku dah hantar semua post Ashabul Kahfi ini ke group2 di BB. Tapi memikirkan ada yang membaca blog, kita sambung lagi di blog anjang ni.... Sampai di situ pendeta yang bersangkutan berdiri lagi sambil berkata: "Jika engkau benar-benar tahu, cuba terangkan kepadaku dari apakah mahkota itu dibuat?" "Hai saudara Yahudi," kata Imam Ali…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ashabul Kahfi (iii) : Bahagian Akhir

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam. Aku ingat, malas nak sambung cite ni sbb panjang sangat. Ini pun ada yang aku potong sikit. Lagipun.... Ko orang boleh tanya sendiri kat Tamlikha Ibu Jah, atau Tam yang kat Haramain, tak pun Zun wanus Sy Lah Ali, depa mesti tau cite ni... Ok... Kita sambung lagi. Tamlikha kemudian berkata: "Hai saudara-saudara, aku…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more