***Dapur Pakistan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bertugas bawa jemaah malam tadi jam 1. Setelah taklimat ringkas, pimpin mereka. Bawa dari lobi hotel Najmatul Khalij di tepi terowong ke Masjidil Haram. Kali ni terowong dah tutup sebab ada penyelenggaraan. Tak de 'short cut' dah. Kena pusing lalu Syari' Hijrah, masuk jalan Ibrahim Khalil, hala ke kanan dalam 200 meter, sampailah…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Jabal Tsaur***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Destinasi pertama ziarah 'on the way' ke manasik haji ialah Bukit Tsaur. Biasanya bas akan ambil di hotel, jika jemaah duduk di hotel sepanjang Syari' Ibrahim Khalil atau Syari' Hijrah di Misfalah. Seawal 7 am, sudah berpusu-pusu bas melalui jalan-jalan ini, berhenti di tepi jalan, depan pintu hotel dan menambah sesak jalan yang sedia sesak…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- v***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Mesir sinonim dengan Universiti Al Azhar yang melahirkan jutaan graduan-graduan ilmu Islam. Selama ratusan tahun umat Islam satu dunia bertumpu belajar pelbagai ilmu Islam di sana. Tetapi malangnya sejak puluhan tahun ini sistem Al Azhar hanya melahirkan pekerja-pekerja makan gaji, yang hanya bekerja ikut waktu pejabat. Bukan berjuang tanpa mengira waktu, mendidik masyarakat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- iv***

Kongsikan kepada yang lain
Share

"Apa merah-merah di kain ihram kau ni?" Seorang jemaah umrah menegur rakannya. "Entahlah, kena sirap kat mana ntah..." Jawabnya simple. Setelah di'chek' rupanya darah dari buasir. Pak Cik ni mengidap buasir. Jenuh la call Syh Salleh, nak pastikan hukum hakam seorang yang berpenyakit begitu. Membawa najis. Sedangkan umrah itu ibadah khusus. Umrah kena dibuat dalam…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & iktibar-iii***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. "Mulo-mulo jaji hotel 200 meter dari Masjij Hare, pah baya jadi 400 meter. Bilo sapa sini, lebih 1km. Kalu tahu mace ni, tak ikuk Travel ni.." Kata seorang kakak dengan slang Kelantan, entah betul tak anjang tulis di atas tu. Kawannya pula menambah, dia dah kira dari masjidil Haram ke hotel, 1200 langkah,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more