Mangsa banjir kilat cerita detik cemas kejadian‎

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Berbagai perasaan bermain di dada bila membaca berita bencana alam yang berlaku khasnya di tanahair sendiri. Takut, cemas, sedih, simpati... bagaimanakah kalau aku yang berada di tempat mereka. Dalam situasi yang mencemaskan. Terasa juga, Allah boleh berbuat apa sahaja, kepada sesiapa saja. Maha Kuasanya Tuhan. Timbul sedikit rasa takut mengenangkan nasib diri yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ashabul Kahfi – (ii) : Cerita Tamlikha dan enam sahabatnya

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam, sebenarnya aku dah hantar semua post Ashabul Kahfi ini ke group2 di BB. Tapi memikirkan ada yang membaca blog, kita sambung lagi di blog anjang ni.... Sampai di situ pendeta yang bersangkutan berdiri lagi sambil berkata: "Jika engkau benar-benar tahu, cuba terangkan kepadaku dari apakah mahkota itu dibuat?" "Hai saudara Yahudi," kata Imam Ali…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Teppanyaki Ikhwan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Tak nak try ke?! Salam ceria, Korang pernah makan Teppanyaki? Enjoy giler makan Teppanyaki ni. Kali pertama anjang makan ketika ke Ikhwan Coffee House di Bukit Bintang. Pastu, paling tak boleh lupa ketika makan di Mat'am Ikhwan Segambut. Sebab apa tak boleh lupa, sebab yang layan anjang ialah orang besar, sedangkan anjang ni sapa je.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Tasbih dari Mekah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Anjang belajar di Jordan dalam tahun 90'an. Secara tepatnya dari Januari 1990 hingga meletusnya perang teluk pertama pada Ogos 1990. Selepas menghabiskan Sanawi di Pakisan, berkhidmat sebentar di Mesir, anjang kembali semula ke Jordan.Terlalu banyak peristiwa pahit manis sepanjang di Jordan dari 1993-1998, samada ianya berlaku di Jordan atau negara berdekatan.Antara yang sangat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Merpati Old Bazaar Bascarsija, Sarajevo.-Kembara Berkat Bosnia X

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Sebenarnya awal-awal masuk Sarajevo kami dibawa oleh saudara Ufuk dan kawan-kawan melalui perumahan di sebuah tanah tinggi. Ingatkan di kawasan yang biasa-biasa, rupanya betul-betul di puncak tanah tinggi dì Sarajevo. Sebuah banglow cantik di lereng bukit tapi bahagian puncaknya. Dari situ jelas kelihatan pemandangan bandar Sarajevo yang indah. Tapi tak jadi menginap di…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

RPU DI GUEST HOUSE 3 BINTANG, PODGORICA, MONTENEGRO. Kembara Berkat Bosnia VII

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. 2hb Julai, 2018. 10.57 malam kami sampai di pusat imigresen Montenegro di sempadan. Selama ni tak pernah ambil tahu ada negara bernama Montenegro. Ada dengar-dengar, ingatkan di belah-belah Afrika, macam dekat gunung Kalimanjaro di Tanzania je. Rupanya di Balkan. Dulu di dalam pemerintahan Islam Empayar Othmaniah. 1. Penggunaan nama Crna Gora atau Black…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Islam Membawa Kasih Sayang

Kongsikan kepada yang lain
Share

Islam adalah hubungan dengan Allah dan hubungan sesama manusia. Hubungan dengan Allah banyak berlaku di masjid dan di surau-surau secara fizikal dan rohani. Yang bersifat rohaniah ini berlaku di mana-mana kerana ia adalah kerja hati. Hubungan sesama manusia tidak kira kafir atau Islam berlaku di mana-mana sahaja. Berlaku di jalan raya, di rumah, di kedai…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

TIADA PIMPINAN, ISLAM TERHINA. SKOPJE-TETOVO, MACEDONIA. Kembara Berkat Bosnia IV

Kongsikan kepada yang lain
Share

Keesokan harinya dalam jam 8 lebih, 2hb Julai 2018, Rombongan Kembara Berkat meneruskan perjalanan untuk segera menuju ke sempadan Albania. Dari Albania kami akan terus menuju ke Bosnia. Di pertengahan jalan dari Skopje ke Tetovo, rombongan berhenti di sebuah petrol pump untuk mengisi minyak kenderaan. Di situ juga terdapat beberapa buah premis termasuk sebuah pasaraya.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

BERMALAM DI SKOPJE, MACEDONIA – Kembara Berkat Bosnia III

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam Akhir Syawal, Hampir jam 4pm, 1hb Julai 2018, kami keluar meninggalkan kafe Olive, Sofia. Tuhan takdirkan ada orang Turki dari Büyükçekmece yang run bisnes restoran di sini. Büyükçekmece ni tempat kami tinggal di Istanbul. Kira jumpa orang kampung la. Alhamdulillah dapat makan makanan halal di sini. Kami terus menyusur jalan, melalui depan Masjid Banya…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more