Mangsa banjir kilat cerita detik cemas kejadian‎

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Berbagai perasaan bermain di dada bila membaca berita bencana alam yang berlaku khasnya di tanahair sendiri. Takut, cemas, sedih, simpati... bagaimanakah kalau aku yang berada di tempat mereka. Dalam situasi yang mencemaskan. Terasa juga, Allah boleh berbuat apa sahaja, kepada sesiapa saja. Maha Kuasanya Tuhan. Timbul sedikit rasa takut mengenangkan nasib diri yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ashabul Kahfi – (ii) : Cerita Tamlikha dan enam sahabatnya

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam, sebenarnya aku dah hantar semua post Ashabul Kahfi ini ke group2 di BB. Tapi memikirkan ada yang membaca blog, kita sambung lagi di blog anjang ni.... Sampai di situ pendeta yang bersangkutan berdiri lagi sambil berkata: "Jika engkau benar-benar tahu, cuba terangkan kepadaku dari apakah mahkota itu dibuat?" "Hai saudara Yahudi," kata Imam Ali…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Teppanyaki Ikhwan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Tak nak try ke?! Salam ceria, Korang pernah makan Teppanyaki? Enjoy giler makan Teppanyaki ni. Kali pertama anjang makan ketika ke Ikhwan Coffee House di Bukit Bintang. Pastu, paling tak boleh lupa ketika makan di Mat'am Ikhwan Segambut. Sebab apa tak boleh lupa, sebab yang layan anjang ialah orang besar, sedangkan anjang ni sapa je.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Tasbih dari Mekah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Anjang belajar di Jordan dalam tahun 90'an. Secara tepatnya dari Januari 1990 hingga meletusnya perang teluk pertama pada Ogos 1990. Selepas menghabiskan Sanawi di Pakisan, berkhidmat sebentar di Mesir, anjang kembali semula ke Jordan.Terlalu banyak peristiwa pahit manis sepanjang di Jordan dari 1993-1998, samada ianya berlaku di Jordan atau negara berdekatan.Antara yang sangat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Kisah Dr Al-Kubaisi oleh Syeikh Abu Mus’ab

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Samasa menziarahi Syeikh Abu Mus'ab bersama Tuan Mohd Rasidi dan rombongan, anjang berpeluang mendengar cerita Syeikh Abu Mus'ab tentang orang yang dipanggil Ahli A'raf. Walaupun kisah yang Allah paparkan itu di Akhirat tetapi di dunia ini juga ada mereka yang Allah beri kelebihan begitu. Apa kelebihan mereka? Hanya dengan melihat wajah seseorang dia…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

“Bagus Trump jadi Presiden AS.” Sidi Abu Khalid

Kongsikan kepada yang lain
Share

Dua hari lepas, anjang berpeluang ziarah Sidi Abu Khalid. Semuanya berkat Tuan PE dan Ibu Gina. Menumpang berkat tetamu. Sidi menyambut baik kedatangan Tuan PE dan menceritakan kisah beliau bersama Abuya. Kelihatan rindu beliau terubat dengan kedatangan murid-murid Abuya ke rumahnya di Fuhais. Sidi Abu Khalid, kawan baik Abuya di Jordan. Kedudukannya sebagai ketua kabilah…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Harga sebiji epal

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Ketika meninjau banglo Mr Ismet Haydar selepas melawat bangunan hotelnya, kami di bawa keliling rumah. Luas halaman sebelah rumahnya. Terdapat reban ayam bertutup sesuai untuk musim sejuk. Kami dibawa ke sebatang pohon epal merah. Indahnya memetik epal dari ranting-rantingnya yang berjuntaian. Oleh kerana dia datang sekali sekala, epalnya tak terjaga. Banyak diserang serangga.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Yusuf Roslan Pula Bercakap Tentang Abuya dan Al Arqam di FB.

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Anjang dah balik Jordan. Sekarang nak melawat Restoran Nur Malaysia. Bawa YBM Tuan Mohd Rasidi Abdullah. Ada orang kongsi pada anjang FB Yusuf Roslan. Mari kita baca tulisan dia. ABUYA SESAT KE? kalau sekadar dengar dari mulut orang, hentikanlah sangkaan tu.... CERITA SEMALAM...... Semalam masa tengah buat persembahan selawat di Damansara Perdana, ditakdirkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Apa kata Khairi Asyraf tentang thread Mastika yang kaitkan ABUJA dengan ABUYA?

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. AM pernah baca ada orang yang tak setuju Filem Munafik menggunakan gelaran ABUJA untuk mengaitkan dengan pemimpin ajaran sesat tapi malas nak ulas lanjut sebab AM pun tak tonton Filem tu. Lagipun Abuya dah lama beritahu, pemimpin kebenaran itu; yang sayang terlalu sayang. Yang benci terlalu benci. Nak buat filem apapun silakan. Kamu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more