***Nabi Khidir dan ‘Ainul Hayat***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Pernah sampai pada kita kisah Saidi Syeikh mencari guru rohani yang akhirnya menemukan beliau dengan seorang guru yang menyambutnya dengan pukulan tongkat, nyaris mengenai Saidi. Rupa-rupanya ia cuma ujian dari guru mursyid itu, bukan benar-benar mahu memukul. Bila khadamnya menghidangkan air, bukan diberikan pada Saidi sebagai tetamu seperti kelaziman orang Arab tetapi dia sendiri…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***”Bertaubatlah dan Kembali Mengikut Arahan Jemaah!” Sidi Abu Khalid***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Alhamdulillah, dengan berkat, karamah RSA, Ummu Anas dah sampai ke Mekah. Dengan berkat mereka jugalah saya ingin kongsikan catatan ini.  Sangat banyak jasa Ummu Anas terhadap jemaah Abuya di Jordan khususnya. Ini sangat dirasai bagi yang lama berkhidmat di Jordan. Kalau setakat datang singgah-singgah seminggu dua, melancong. Makan-makan kat restoran. Pekena syawarma atau…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

aku, arqam dan doa-doa yang makbul

Kongsikan kepada yang lain
Share

Aku, Arqam dan doa-doa yang makbul Aku adalah salah seorang kakitangan kerajaan yang terlibat dengan gerakan Al Arqam. Arqam bukanlah satu kelompok yang pelik bagi diriku kerana sejak kecil lagi aku selalu melihat kelompok ini sewaktu di kampung @ Felda. Kelompok inilah yang perkenalkan selawat badawi di masjid dan semua surau di kampungku dan diamalkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Segambut dan Ikhwan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Segambut ni korang tentu tau, loaksinya di Kuala Lumpur, Malaysia. Di sini terletaknya kondominium bertaraf tinggi Mont Kiara dan Sri Kiara, kawasan bertaraf tengah Taman Sri Segambut dan Bandar Manjalara, serta kawasan pedalaman Segambut Dalam dan Kampung Sungai Penchala.Kawasan Parlimen Segambut dibuka pada tahun 1994 dan pernah menjadi satu kerusi selamat Barisan Nasional.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Lelaki bermata biru dan KTS***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, Anjang tinggal di Tal'ah Layali Syams, Awal Syari Asaduddin dekat Sahah Syamdin. Tak jauh dari Masjid Labu. Budak Melayu namakan Masjid Labu, orang sini namakan Masjid Rukniah. Dipanggil labu oleh anak pelajar kita mungkin kerana kubahnya berbentuk seperti labu berwarna coklat kemerahan. Tak ubah seperti labu. Tal'ah Layali Syams diambil sempena kedai menjual…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ashabul Kahfi – (ii) : Cerita Tamlikha dan enam sahabatnya

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam, sebenarnya aku dah hantar semua post Ashabul Kahfi ini ke group2 di BB. Tapi memikirkan ada yang membaca blog, kita sambung lagi di blog anjang ni.... Sampai di situ pendeta yang bersangkutan berdiri lagi sambil berkata: "Jika engkau benar-benar tahu, cuba terangkan kepadaku dari apakah mahkota itu dibuat?" "Hai saudara Yahudi," kata Imam Ali…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Singapura Bergolak***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam Ramadhan, Nampaknya di bulan Ramadhan yg mulia ini, Allah kejutkan kita dengan macam-macam peristiwa. Seolah-olah Allah nak ingatkan kita bahawa, 'Dia boleh buat apa sahaja!'. Peristiwa Saudi dan beberapa buah negara bertindak memutuskan hubungan dengan Qatar sangat memeranjatkan. Macam ada arahan ghaib yg kena dilaksanakan serta-merta tanpa bertangguh.  Sepertimana Tuhan boleh buat keselesaan penduduk…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Sanliurfa: Kisah Nabi Ayub AS***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam Ramadhan. Ramadhan dah masuk hari ketiga. Walaupun semalam berpeluang XPDC dengan ALP sekitar Istanbul, kita tangguhkan cerita semalam. Anjang nak kongsikan XPDC ke Sanliurfa yang belum habis dikongsi.  Sebenarnya nak share di blog ni, memang tak akan dapat cover semua. Tapi paling kurang sebagai ole-ole buat pembaca setia yang belum Allah beri peluang ke…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more