Menyebutkan waktu dalam Bahasa Arab

Kongsikan kepada yang lain
Share

Pukul Lima05.00السَّاعَةُ الْخَامِسَةُPukul Enam06.00السَّاعَةُ السَّادِسَةُPukul Tujuh07.00السَّاعَةُ السَّابِعَةُPukul Lapan08.00السَّاعَةُ الثَّامِنَةُPukul Sembilan09.00السَّاعَةُ التَّاسِعَةُPukul Sepuluh10.00السَّاعَةُ الْعَاشِرَةُPukul Sebelas11.00السَّاعَةُ الْحَادِيَةَ عَشَرَةَPukul Dua Belas12.00السَّاعَةُ الثَّانِيَةَ عَشَرَةَثَانِيًاPukul Satu tepat01.00السَّاعَةُ الوَاحِدَةُ تَمَامًاPukul Dua tepat02.00السَّاعَةُ الثَّانِيَةُ تَمَامًاPukul Tiga tepat03.00السَّاعَةُ الثَّالِثَةُ تَمَامًاPukul Empat tepat04.00     السَّاعَةُ الرَّابِعَةُ تَمَامًاPukul Lima tepat05.00السَّاعَةُ الْخَامِسَةُ تَمَامًاPukul Enam tepat06.00السَّاعَةُ السَّادِسَةُ تَمَامًاPukul Tujuh tepat07.00السَّاعَةُ السَّابِعَةُ تَمَامًاPukul Lapan tepat08.00السَّاعَةُ الثَّامِنَةُ تَمَامًاPukul Sembilan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Ust Ramadhan dalam kenangan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. 'Bangun-bangun!!' 'Subuh-subuh!!', begitulah suara Us Hafiz mengejutkan syabab di rumah 'qabu', awal syarie Asadud Din, dekat Sahah Syamdin, Dimasyq walhal jam belum pun pukul 4 pagi. Di kedinginan awal 'syita'' ini, masing-masing kena paksa diri bangun awal kerana Subuh awal. Lambat alamat terlepas solat tahajjud, hajat dan witir. Di bawah selimut tebal, di…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Sanliurfa: Kisah Nabi Ayub AS***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam Ramadhan. Ramadhan dah masuk hari ketiga. Walaupun semalam berpeluang XPDC dengan ALP sekitar Istanbul, kita tangguhkan cerita semalam. Anjang nak kongsikan XPDC ke Sanliurfa yang belum habis dikongsi.  Sebenarnya nak share di blog ni, memang tak akan dapat cover semua. Tapi paling kurang sebagai ole-ole buat pembaca setia yang belum Allah beri peluang ke…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Belajar***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Belajar ni tiada sempadan geografi dan politik. Kata Rasulullah SAW, walau terpaksa ke negeri China. Sedangkan kata Abuya waktu itu , orang China ada puak yang masih cannibal. Makan orang. Pastu, belajar ni, tiada had usia. Baginda kata, dari buaian ke liang lahad. Ertinya, tak betul cara berfikir bila dah dapat BA Hons, berhenti…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Kelas Malam***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Aktubu bi barakati Syeikhi. Suhu petang Ahad yang sejuk. Sejak pagi hujan turun. Sekejap lebat, sekejap renyai-ranyai. Halus-halus. Rapat-rapat. Angin bertiup bersilih ganti kuat, perlahan. Mengugurkan daun-daun pepohon yang sudah kuning, melayang-layang jatuh ke bumi. Bumi Irbid yang basah dek hujan. Lecah dek air yang bertakung di tepi-tepi jalan. Tanpa perparitan. Tanpa longkang.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Berani Kerana Benar, Takut…?***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Waktu Malaysia masih 'menguasai' anjang. Walaupun baru jam 7pm di Irbid, anjang dah sangat mengantuk kerana dah pukul 12am di Malaysia. Ditambah dengan keletihan berurusan di Safarah Maliziyah. Ditambah-tambah lagi dengan pekena mansef dengan salah seorang tahanan lokap Jordan. Jadi tak dapat joint program wada' (yang tepat wada', bukan wida') dengan Ibu Lin.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Yatt Hamzah, Bukit Magnet, Ladang Kurma GISB***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Anjang tak kenal Yatt Hamzah. Sebab anjang dah lama tak follow perkembangan dunia artis Malaysia dan luar negara. Yatt lagilah tak kenal anjang. Walaupun dia kelahiran Muar sama macam anjang. Tapi dia dibesarkan di KL, walaupun ada sikit-sikit watak orang Muar...banyak cakap. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ :) ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ anjang mana tau dia pelakon ke?…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more