***Sajak Abuya: Marilah Memahami Ramadhan dan ‘Eid***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Menyambut Ramadhan dan Hari Raya telah bercampur di antara Sunnah dan bid’ah.Bercampur di antara syariat dan adat.Menjadikan kemurnian Ramadhan dan ‘eid telah tercemar.Ramadhan disambut dengan bulan makan-makan. Adakalanya terjadilah pembaziran.Menjadikan bulan Ramadhan belanja harian lebih daripada kebiasaan.Setengah orang bulan Ramadhan lebih banyak rehat-rehat dan tidur-tiduran.Puasa pula sekadar tidak makan dan minum, yang lain dilakukan.Yang dikejar fadhilat,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Puasa Abuya***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Sementara menunggu kawan datang ambil untuk ke Segambut, anjang nak ajak kita semua lihat panduan puasa orang yang kita rindui, Abuya Sohibuz Zaman. Macam mana puasa Abuya ye? Esok Puasa, entah untuk kali ke berapa anjang bertemu bulan Ramadhan yang mulia ini. Korang pun macam tu kan? Ada yang dah 10 kali berpuasa…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Power Nasyid Abuya…***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Apa kabo korang semua? E mail la berita tempat korang pada anjang. Kongsi-kongsi berita. Kesiankan anjang yang tak ada servis bb di Syria ni. Di Malaysia masih selalu hujan ke setiap petang? Asrama pelajar di Thai masih banjir lagi ke? Di sini, bila musim sejuk begini, malam lebih panjang. Maghrib masuk seawal 4.30pm.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Milad Abuya ke 74***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. 7 jam 45 minit untuk penerbangan dari KLIA ke Kuwait dengan kelajuan entah berapa ratus km/jam. Lama tu. Ni yang mencoret-coret. Nak tidur, dah puas dah. Apa yang terlintas je la anjang tulis. Kalau korang boring, tak yah baca. Pad curve ni pun masih kerasss, letih menekannya. Untuk ke 2 kalinya, ulangtahun kelahiran…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Pesanan Bonda Ummu sempena 10 Muharram- dari Blog Syh Jo.

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bila anjang sebar link blog Syh Jo, ramai yang mengadu tak boleh buka, tak boleh baca, keluar putih saja. Anjang tak tau sebabnya. Untuk semua dpt faedah, anjang copy dari blognya dan bagi semula guna wordpress, mudah-mudahn semua boleh baca. Mzb.Luahan hati Bonda Ummu Jah AR selepas menyaksikan persembahan menarik oleh para Ibu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Generasi Harapan di Iftitah Mat’am Nur Muhammad, Irbid***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Malam tadi, semasa balik dari Mecca Mall usai show GH di hadapan berbagai golongan pengunjung mall dan tetamu, anjang tumpang cooster yang bawa anak-anak ke Jerash. Driver cooster membuat permintaan nasyid. Mamad berseloroh, berapa dia nak bayar? Pastu Mamad demand JD20 satu lagu. Dia kata ok, cuma kalau tak sedap, kamu bayar pada…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Betul-betul sesat ke Tuan Syeikh?!***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, Apa khabar semua? Moga sehat sentiasa. Tak tau khabar hangpa, sebab tak ramai yang respon tulisan anjang ni. Yang baca pun anjang tak pasti, ramai ke tak, yang klik ramai gak, baru ni adala 600 lebih.Klik jengah je atau baca, wallahu a'lam. Kadang-kadang malas nak salin ke note fb, hantar link je. Semalam…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***BUKAN MUDAH JADI PEJUANG***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Sajak Abuya SEBUAH jemaah kebenaran yang berjuang untuk mendapat kemenangan, bukan mudah dan senang Ia terpaksa melalui liku-liku perjuangan yang lama dan panjang Setidak-tidaknya melalui puluhan-puluhan tahun baru menang Kemenangan yang akan diberi adalah kepada pejuang-pejuang yang telah melalui proses saringan Mereka telah dilengkapkan dengan berbagai-bagai kekuatan lahir dan batin Setelah mereka melalui ujian yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Ramadhan: Masa untuk Perpaduan, buang persengketaan!

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Perpaduan ni nak bermula di mana? Semua orang nak perpaduan. Raja cakap. Mufti beritahu. Ahli akademik forumkan, wartawan uar-uarkan, apa lagi ahli politik. Mereka yang paling banyak pidatokan tentang bersatu dan perpaduan, walaupun realitinya dari mulut yang sama timbul perpecahan demi perpecahan dalam masyarakat. Negeri utara Malaysia yang mengaku hanya ikut Al Quran…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***PENGAJARAN DARI FITNAH TERHADAP GISB- Siri xiii- Kahwin Paksa?***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Kahwin Paksa? Rahmat dan Dr Mahmod kata Atiyah dipaksa berkahwin dengan Tuan Fadhil. Banyak diulang-ulang kenyataan yang Atiyah tidak setuju bernikah dengan Tuan Fadhil malah ditambah dengan kata-kata hinaan yang keji dan sangkaan buruk dengan menimbulkan persoalan seperti ada unsur balas dendam kepada Dr. Mahmoud kerana Athiyyah tetap cinta kepadanya. Juga membuat perbandingan dengan dakwaan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more