***Tujuan Umrah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Haji itu ertinya pada bahasa qasad. Dalam BM qasad itu menuju/tujuan. Ertinya pergi haji itu menuju Allah. Umrah itu disebut juga sebagai haji kecil. Ertinya pergi umrah juga menuju Allah. Untuk dapatkan Tuhan. Tuhan bukan di Kaabah. Sebab Tuhan tidak bertempat. Tetapi Allah perintahkan kita beribadah di Kaabah. Ia adalah perintah Allah untuk mendapatkanNya. Mendapatkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Rukun Umrah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Ketika memulakan niat ihram di miqat, antara peringatan yang sangat perlu diulang-ulang ialah tentang pantang larang dalam ihram. Tetapi post kali ni, anjang nak fokus kepada rukun umrah dahulu. Agar sentiasa diingati oleh semua, khasnya para mutawwif. Al maklumlah, amalan umrah bukan sentiasa dibuat setiap hari seperti sembahyang. Banyak yang kita lupa. lebih-lebih lagi…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Ehsan Upin & Ipin***

Kongsikan kepada yang lain
Share

. Salam ceria. Lama dah tak menaip. Rupanya, kecanggihan alat bukan jaminan makin banyak produk. Rasa bersalah tak kongsi aktiviti di sini untuk bacaan kawan-kawan. Tapi anjang rasa, banyak blog kawan-kawan yang boleh kita tatap untuk refresh semangat dan roh perjuangan. Setelah bawa jemaah Hj Mazlan ziarah 1, anjang berjalan ke arah Misfalah melalui bangunan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***’Sesat’ di bumi bermulanya hidayah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Jemaah yang baru sampai ke tanah suci selalunya sangat bersemangat untuk beribadah khususnya ingin selesaikan segala rukun umrah. Tidak dapat dipastikan semua itu atas dorongan apa kerana ia bersifat dalaman. Tuan punya diri yang tahu. Itupun tak semua. Hakikatnya, Allah yang Maha Mengetahui isi hati kita semua. Sebenarnya latarbelakang ilmu pengetahuan dan pendidikanlah yang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Ust Muhamad Abdullah TV9 di CNM***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Semasa belajar di Jamiah Dirasat Islamiyah di Karachi, Pakistan pada tahun 1990-1992, anjang dimasukkan ke Syukbah Tarbiah Wa Ta'lim. Di maahad belajar kelas Sanawi, dalam jemaah bertugas sebagai guru Fardhu Ain. Alhamdulillah apa yang dipelajari di sekolah agama Johor dari darjah 1 hingga darjah khas dan ilmu kitab Arab di Yayasan Al Arqam banyak…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Jaulah Sekitar Mekah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.  7.38am, 28 Jan 2013, anjang dapat BBM dari Syh Salleh, Mhn siap skrg bantu ana jadi mutawwif..bawa dato sayrifah..sekrg tau. Ringkas arahannya, mudah difahami. Anjang baru je sarapan dengan masyayekh ni. Untungnya di Mekah, persiapan simple. Sarung je jubah blue black jalur ni, yang dah siap anjang streka dan kupiah kait berbelang putih,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***AJL vs ‘Tsunami Alert News’***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Patutnya sebagai mutowwif ni, anjang kena ikut syh Salleh ke Jeddah hantar rombongan Datok Zainol sekeluarga. Mereka menuju ke Turki. Tapi dah 4 hari di'rehat'kan. Ni baru nak taip-taip sikit.'Ad Din' itu terjemahannya agama. 'Ad Din' itu sendiri apa ertinya? Kalau dikaji, kita akan dapati ertinya 'Al Millah', iaitu cara hidup. Oleh itu,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Panduan ASZ dari Syh Nizam***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Baru-baru ni Ummu Miqdam bbm anjang, menyampaikan cerita dari anak muridnya yang balik kampung beraya. Ya, ramai yang balik kampung beraya, ramai yang bawa cerita. Penting sangat ke cerita dia tu? Korang nilai la nanti, best ke tak cerita dia ni. Katanya, ketika dia balik beraya di kampung, bapa saudaranya seorang bekas Al…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Singapura oh Singapura***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Kalau tak silap, Anjang mula pergi ke Singapura pada tahun 1981. Abah buatkan paspot terhad. Lupa berapa harganya. Masa tu orang Kampung Tengah shopping kat Woodlands. Tukaran duit pun tak banyak beza. Anjang ingat mereka hanya berbelanja simple-simple je; epal, roti Peranchis, kain pelikat. Pak Itam Satun ayah Pak Utih Mahfar pernah anjang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Puasa Bukan Kejar Fadilat***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bila baca balik cerita-cerita di sebalik Ekspo 'Saham Akhirat' di Segambut, terasa besar bantuan Tuhan untuk GISB. Tak sempat kongsi semuanya di blog. Sapa yang nak cerita tu, sila bb anjang. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ :) ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ Hari ni nak berbuka di Hotel, kat KL. Dah jadi budaya sebahagian orang Malaysia berbuka di hotel. Dengan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more