***Korang Nak Umrah Free Tak?!!***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, Lama tak menulis. Banyak peristiwa berlaku. Tapi tak sempat nak kongsi. Malam tadi tengok En Megat tayangkan gambar-gambar berita seluruh dunia. Terasa terbuka minda. Kalau tak, tengok twitter, fb, iklan-iklan... yang nampak, bola, bola, bola... lemasss. Padahal banyak berita dalam negara dan Dunia. #50 jururawat India dicolek di Iraq. # Biduanita Negara Datuk…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***المصلحة العامة تقدم على المصلحة الخاصة ***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. "Eh... Hj Johari! Bila sampai? Maaf, ana tak sempat nak kirim barang untuk kawan-kawan di Mekah, sibuk sangat." anjang menyapa Hj Johari De 'Arash yang baru melabuhkan punggungnya di kerusi ASH. Dia baru pulang dari mengerjakan umrah. Sebelum pergi, anjang memang niat nak kirim 'jajan' untuk kawan-kawan di sana tapi tak sempat kerana…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Masak Panas***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria,"Nak order apa-apa ke?" tanya Ubai kepada anjang ketika anjang duduk di kerusi sebelah luar Abuya Satay House lepas Maghrib tadi. Seorang pelanggan sedang menunggu Aiyie En Mazlan membakar satay. Bersama asap nipis stall satay yang harum, memenuhi ruang anjang memikir-mikir, nak makan apa malam ni...?2 malam lepas dah pekena kue tiew Kung Fu.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Sunni vs Wahabi***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Kita kata qunut sunat. Orang sini kata tak. Kita kata Maulid Nabi bid'ah hasanah, orang sini kata ia bid'ah dhalalah. Kita kata ziarah kubur sunat, ingatkan mati. Berdoa di kubur boleh. Orang sini kata, bid'ah. Sesat. Kita kata bertahlil sampai pahala pada si mati, di sini kata, sesat. Orang mati tak terima pahala amalan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***di kaki Jabal Rahmah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Hari ini di kaki Jabal Rahmah ni anjang keseorang dalam ramai. Syh Al Akhyar, Syh Hasnan, Syh Azri dan ramai lagi Mutawwif masuk 'U' Roh. Diproses di Depoh Tahanan, Jeddah. Tempat diturunkan nenek kita, Siti Hawa. Tempat bermulanya nenek kita diproses dengan kesusahan. Sedangkan sebelum itu di Syurga yang penuh kenikmatan. Rohnya ditingkatkan.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Hj Ibrahim Joned***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Ketika sampai ke kawasan miqat di Masjid Ja'ranah, bas-bas yang membawa jemaah umrah dari pelbagai negara bersusun memenuhi 'parking lot'. Di tepi-tepi jalan, malah di devider yang kat tengah jalan pun ada bas parking. Jalan yang ada 2 lane, tinggal satu. Pak Ikin, supir (asal Bandung) Syarikat Bas Ummul Qura yang memandu bas kami…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Dapur Pakistan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bertugas bawa jemaah malam tadi jam 1. Setelah taklimat ringkas, pimpin mereka. Bawa dari lobi hotel Najmatul Khalij di tepi terowong ke Masjidil Haram. Kali ni terowong dah tutup sebab ada penyelenggaraan. Tak de 'short cut' dah. Kena pusing lalu Syari' Hijrah, masuk jalan Ibrahim Khalil, hala ke kanan dalam 200 meter, sampailah…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Pak Tam-Kawan Lama***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria Baru-baru ni anjang dapat bb dari Syh Cikgu Syaarani, dia kata ada seorang kawan anjang bawa jemaah ke Mazra'ah NM di Madinah. Namanya Marzuki. Puas anjang cuba mengingat. Marzuki mana ye? Ada la kawan, Marzuki Syh Aziz Ismail. Tapi dia tak belajar sama-sama dengan anjang di luar negara. Dia ni belajar dengan anjang…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more