***Korang Nak Umrah Free Tak?!!***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria, Lama tak menulis. Banyak peristiwa berlaku. Tapi tak sempat nak kongsi. Malam tadi tengok En Megat tayangkan gambar-gambar berita seluruh dunia. Terasa terbuka minda. Kalau tak, tengok twitter, fb, iklan-iklan... yang nampak, bola, bola, bola... lemasss. Padahal banyak berita dalam negara dan Dunia. #50 jururawat India dicolek di Iraq. # Biduanita Negara Datuk…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Hj Ibrahim Joned***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria.Ketika sampai ke kawasan miqat di Masjid Ja'ranah, bas-bas yang membawa jemaah umrah dari pelbagai negara bersusun memenuhi 'parking lot'. Di tepi-tepi jalan, malah di devider yang kat tengah jalan pun ada bas parking. Jalan yang ada 2 lane, tinggal satu. Pak Ikin, supir (asal Bandung) Syarikat Bas Ummul Qura yang memandu bas kami…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Dapur Pakistan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bertugas bawa jemaah malam tadi jam 1. Setelah taklimat ringkas, pimpin mereka. Bawa dari lobi hotel Najmatul Khalij di tepi terowong ke Masjidil Haram. Kali ni terowong dah tutup sebab ada penyelenggaraan. Tak de 'short cut' dah. Kena pusing lalu Syari' Hijrah, masuk jalan Ibrahim Khalil, hala ke kanan dalam 200 meter, sampailah…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Jabal Tsaur***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Destinasi pertama ziarah 'on the way' ke manasik haji ialah Bukit Tsaur. Biasanya bas akan ambil di hotel, jika jemaah duduk di hotel sepanjang Syari' Ibrahim Khalil atau Syari' Hijrah di Misfalah. Seawal 7 am, sudah berpusu-pusu bas melalui jalan-jalan ini, berhenti di tepi jalan, depan pintu hotel dan menambah sesak jalan yang sedia sesak…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- v***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Mesir sinonim dengan Universiti Al Azhar yang melahirkan jutaan graduan-graduan ilmu Islam. Selama ratusan tahun umat Islam satu dunia bertumpu belajar pelbagai ilmu Islam di sana. Tetapi malangnya sejak puluhan tahun ini sistem Al Azhar hanya melahirkan pekerja-pekerja makan gaji, yang hanya bekerja ikut waktu pejabat. Bukan berjuang tanpa mengira waktu, mendidik masyarakat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- iv***

Kongsikan kepada yang lain
Share

"Apa merah-merah di kain ihram kau ni?" Seorang jemaah umrah menegur rakannya. "Entahlah, kena sirap kat mana ntah..." Jawabnya simple. Setelah di'chek' rupanya darah dari buasir. Pak Cik ni mengidap buasir. Jenuh la call Syh Salleh, nak pastikan hukum hakam seorang yang berpenyakit begitu. Membawa najis. Sedangkan umrah itu ibadah khusus. Umrah kena dibuat dalam…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah & iktibar-iii***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. "Mulo-mulo jaji hotel 200 meter dari Masjij Hare, pah baya jadi 400 meter. Bilo sapa sini, lebih 1km. Kalu tahu mace ni, tak ikuk Travel ni.." Kata seorang kakak dengan slang Kelantan, entah betul tak anjang tulis di atas tu. Kawannya pula menambah, dia dah kira dari masjidil Haram ke hotel, 1200 langkah,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Umrah 2013: Kisah dan Iktibar- ii***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. "Mohon sesiapa boleh bantu ana,ada seorang jemaah kita Alfajr baru sahaja mninggal dunia,jemaah yg jatuh bilik air 3 hari lepas.meninggal dlm bilik hotel no 1206..ana skrg di hotel,ambulance otw.. A tolong permudhkn urusan""Alfatehah utk arwah Aminah bt Ali yg bru meninggal jam 11.32 malam ni..jemaah alfajr""Esok group gemilang xjadi ambik mutawwif kita,dan esok ana…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Tasbih dari Mekah***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Anjang belajar di Jordan dalam tahun 90'an. Secara tepatnya dari Januari 1990 hingga meletusnya perang teluk pertama pada Ogos 1990. Selepas menghabiskan Sanawi di Pakisan, berkhidmat sebentar di Mesir, anjang kembali semula ke Jordan.Terlalu banyak peristiwa pahit manis sepanjang di Jordan dari 1993-1998, samada ianya berlaku di Jordan atau negara berdekatan.Antara yang sangat…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Kanang anak Langkau***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Antara kerja mutowwif (Pembantu jemaah umrah untuk bertawaf di Mekah) dan muzawwir (pembantu jemaah untuk berziarah di Madinah) ialah dapatkan harga-harga sewaan hotel, pastikan fasilitinya, lokasi yang sesuai, tidak terlalu jauh dari Masjidil Haram. Dekat dengan jalan besar yang agak mudah turun naik barang samada bagasi ahli jemaah atau khidmat katering. Harga sewa menyewa…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more