***Sajak Abuya: Marilah Memahami Ramadhan dan ‘Eid***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Menyambut Ramadhan dan Hari Raya telah bercampur di antara Sunnah dan bid’ah.Bercampur di antara syariat dan adat.Menjadikan kemurnian Ramadhan dan ‘eid telah tercemar.Ramadhan disambut dengan bulan makan-makan. Adakalanya terjadilah pembaziran.Menjadikan bulan Ramadhan belanja harian lebih daripada kebiasaan.Setengah orang bulan Ramadhan lebih banyak rehat-rehat dan tidur-tiduran.Puasa pula sekadar tidak makan dan minum, yang lain dilakukan.Yang dikejar fadhilat,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Mohd Sabu Habis Modal***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Ramadhan ni nak cakap yang baik-baik je. Ta'rif yang baik ialah, cakap kebenaran. Cakap yang hak. Walaupun kadang-kadang orang yang dengar rasa sakit, sebab terkena kepala dia. Walau cakap tu terkena batang hidung sendiri, terasa pahit. Kena cakap juga. Sabda Nabi SAW: 'Qulil haq, walau kana murra', tak yah terjemahla.. Semua dah hafal. Ok,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Pak Bakar Langkawi dalam Kenangan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Macam mana puasa korang hari ni? Moga ia semakin baik dari hari-hari sebelumnya. Begitu juga kualiti sembahyang kita, semoga Allah tingkatkan kerana sembahyanglah yang pertama-tama dikira. Tiang agama Islam. Alhamdulillah, Abuya didik kita dengan Islam seperti yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Antara ciri-cirinya ialah ia bersifat global. Tidak dipisahkan oleh sempadan geografi mahupun…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Tadarus Tapi Tak Beragama***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Malam tadi ke GISB Mutiara Square. Azam jemput guna Alphad. Mantap 'dibantu' jemaah di sini. Deretan premis-premis yang berwibawa mengingatkan anjang sebuah premis corner lot dijadikan kedai perabut terpakai ketika YM Sy Pak Cik Tajul meneroka di sini bersama kawan-kawan dari Singapore. Suasana telah berubah, sekarang sangat meriah. Dewan yang luas penuh dengan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Puasa Bukan Kejar Fadilat***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Bila baca balik cerita-cerita di sebalik Ekspo 'Saham Akhirat' di Segambut, terasa besar bantuan Tuhan untuk GISB. Tak sempat kongsi semuanya di blog. Sapa yang nak cerita tu, sila bb anjang. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ :) ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ Hari ni nak berbuka di Hotel, kat KL. Dah jadi budaya sebahagian orang Malaysia berbuka di hotel. Dengan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Corat Coret Puasa di Syria***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Antara perasaan yang nak diaktifkan di bulan Ramadhan ialah belas kasihan, simpati dan prihatin kat orang lain. Moga-moga dengan perasaan begitu hati kita jadi lunak dan mudah memberi, bersedekah, korbankan hak, beri pada yang lebih memerlukan. Paling tak, kita doakan. Sebab bukan semua orang mampu memberi. Tetapi Rasulullah saw sangat menggalakkan, dalam satu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Hakikat Puasa***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Berkampung ramai-ramai begini mengingatkan suasana kuarantin ramai-ramai pada Tahun 2006 di Kajang dan Nilai. Macam-macam pengalaman ketika itu. Satu dunia Rufaqa berkumpul. Sabah, Sarawak, Indonesia, Thailand, Timur Tengah, Australia dan Eropah semua berkumpul. Tapi kali ni tak la seramai itu. Setelah 5 hari berkumpul, hari ini nampaknya hari terakhir roadshow 'Saham Akhirat' sebelum…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Ulangkaji Panduan di Bulan Ramadhan***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Hujan turun di hari kedua Ramadhan ni me'nyejuk'kan banyak aktiviti fizikal. Apakata kita aktifkan akal dan roh dengan membaca kuliah-kuliah Abuya mengenai Ramadhan? Moga ada manfaatnya. Apa Maksud Allah Memerintahkan Kita Berpuasa Selama Sebulan Pada Setiap Tahun? Merujuk kepada Al-Quran, tujuan berpuasa adalah untuk bertaqwa. Allah berfirman  dalam  surah Al-Baqarah ayat 183, ertinya;     “ Wahai…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Puasa Abuya***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Sementara menunggu kawan datang ambil untuk ke Segambut, anjang nak ajak kita semua lihat panduan puasa orang yang kita rindui, Abuya Sohibuz Zaman. Macam mana puasa Abuya ye? Esok Puasa, entah untuk kali ke berapa anjang bertemu bulan Ramadhan yang mulia ini. Korang pun macam tu kan? Ada yang dah 10 kali berpuasa…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Saham Akhirat di Ambang Ramadhan*** 

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Korang kat mana? Mai la joint program besar-besaran GISB di Segambut. Moga-moga yang besar tu roh program. Yang zahir tu pun besar, sebab melanggar macam-macam undang-undang logik akal yang dibangga-banggakan dunia hari ni. Mana ada org rancang dan mula siapkan program besar hanya 2 hari. Tanpa meeting yang memeningkan dengan asap rokok berkepul-kepul,…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more