malu tak bertempat

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Pada tahun 1993, selepas balik daripada krusus di Merbok, ana diberitau akan dinikahkan. Tanpa soal, taat ajelah dan nak tanya nikah dengan sapa, anak sapa dan bila majlisnya rasa malulah sangat. Selepas urusan teknikal selesai, ada sorang ust kasi tau, esok pagi pegi Segamat untuk nikah. Esoknya dengan tak bersemangatnya pergilah ke Segamat dengan diiringi…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Cemas! hampir kena penampar!

Kongsikan kepada yang lain
Share

Kisah ini berlaku sewaktu saya mula-mula nak masuk sekolah Arqam. Waktu itu saya baru saja selesai menduduki SPM di salah sebuah sekolah menengah agama di Pahang. Saya bersama rakan-rakan seusrah di asrama pergi mengikuti kursus singkat Kefahaman & Penghayatan Islam di Yayasan Arqam, Kg Sg Ular, Kuantan selama 3 hari. Kami semua sangat teruja dan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

aku, arqam dan doa-doa yang makbul

Kongsikan kepada yang lain
Share

Aku, Arqam dan doa-doa yang makbul Aku adalah salah seorang kakitangan kerajaan yang terlibat dengan gerakan Al Arqam. Arqam bukanlah satu kelompok yang pelik bagi diriku kerana sejak kecil lagi aku selalu melihat kelompok ini sewaktu di kampung @ Felda. Kelompok inilah yang perkenalkan selawat badawi di masjid dan semua surau di kampungku dan diamalkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Bela Rasul Cara GISB***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Bagaimana suasana di tempat korang? Di Irbid masih lagi berduka. Urusan bisnes belum selesai. RSA dah bantu keluarkan Us Zul dan Rifaah tahanan. Apa yang berlaku adalah, pihak keselamatan mengadakan operasi pembersihan, maka ramai pekerja asing yang tidak mempunyai permit kerja yang sah ditahan dan dihantar pulang ke tanahair mereka dan tidak dibenarkan…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Baja Yunan

Kongsikan kepada yang lain
Share

Semasa kami berkebun di Kundasang, Sabah, kami tanam pokok anggur tapi tak mau hidup subur. Ada kawan 'test' baja baru y.g free, pokok anggurnya hidup subur, kami tanya guna baja apa? dia jawab baja yunan X_XMacam kat Yunan China, tandas kat kebun sayur, airnyalah (air najis) buat siram pokokSemasa kami berkebun tembikai di Tawau, suatu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Berani Kerana Benar, Takut…?***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Waktu Malaysia masih 'menguasai' anjang. Walaupun baru jam 7pm di Irbid, anjang dah sangat mengantuk kerana dah pukul 12am di Malaysia. Ditambah dengan keletihan berurusan di Safarah Maliziyah. Ditambah-tambah lagi dengan pekena mansef dengan salah seorang tahanan lokap Jordan. Jadi tak dapat joint program wada' (yang tepat wada', bukan wida') dengan Ibu Lin.…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Travel lagi?! – ii Di mana kategori kita?***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Salam ceria. Di dunia lagi manusia telah di kelas-kelaskan. Di kategorikan mengikut asas yang tertentu. Mengikut keupayaan yang tertentu. Contoh ketara bila travel begini, masuk ke perut pesawat, walaupun 'flight' yang sama, lorong permulaannya dibezakan antara 'first class' dan 'business class' berbanding 'economy class'. Si ekonomi class akan melalui kedua-dua class tersebut, melihat selesa sungguh…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

***Travel lagi… i***

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Salam ceria. Kata Abuya, "Air kalau tidak mengalir akan busuk dan rosak. Begitulah orang Islam yang tidak berjuang akan rosak." Hidup hanya semata-mata memikirkan makan, minum dan berhibur, tidak akan melahirkan satu bangsa yang kuat dan dihormati.Peluang bermusafir yang Allah hadiahkan, memberi anjang banyak ruang melihat sendiri manusia dan halatuju masing-masing. Malam tadi wada' Ummu…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

Teman dibesarkan dengan majalah-majalah Al-Arqam inilah!

Kongsikan kepada yang lain
Share

.Teman masih ingat sewaktu kecil di Kampung Balun dulu..Selalu teman tertunggu-tunggu ketibaan geng-geng berjubah hijau dan putih.Selalunya budak-budak kecik je.. mungkin dalam darjah 1-6. Menziarah rumah-kerumah membawa majalah-majalah Islam yang sangat menarik dan bermanfaat! Dan selalunya teman akan direct menge'pow' opah atau atuk untuk membeli majalah mereka. Majalah kegemaran teman 'Al-Ain' hanya RM1 senaskhah rasanya.. Allahuakbar! Teman…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more

glamour tapi penakut, nasib baik tak ada cctv

Kongsikan kepada yang lain
Share

..Glamour tapi penakut...Nasib baik tak ada cctvMula-mula ana memasuki jemaah Arqam ialah pada tahun 1993. Ana ditempatkan bersekolah di MAKSI Sg Serai. Madrasah yang menempatkan Nadamurni. Antara kelainan budak-budak Nadamurni yang ana nampak daripada budak-budak Arqam yang lain ialah mereka memakai kasut kulit berwarna hitam yang sentiasa berkilat, jubah hijau/hitam yang sentiasa bergosok dan serban…

Kongsikan kepada yang lain
Share
Read more