***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- iv***

Kongsikan kepada yang lain
Share

Image“Apa merah-merah di kain ihram kau ni?” Seorang jemaah umrah menegur rakannya.

“Entahlah, kena sirap kat mana ntah…” Jawabnya simple.

Setelah di’chek’ rupanya darah dari buasir. Pak Cik ni mengidap buasir. Jenuh la call Syh Salleh, nak pastikan hukum hakam seorang yang berpenyakit begitu. Membawa najis. Sedangkan umrah itu ibadah khusus. Umrah kena dibuat dalam keadaan suci. Khasnya tawaf.

Ertinya kain ihramnya kena dicuci atau tukar yang lain. Pesakit pula kena cuci buasirnya dan segera pakai ‘pampers’ dewasa. Pak Teh yang jaga jemaah itu memberi wang SAR50 kepada seorang jemaah untuk membeli ‘pampers’ dewasa dan beritahu Pak Cik tu apa yang patut dibuat.

Tak berapa lama selepas itu Pak Teh dikejutkan dengan tindakan Pak Cik itu yang sangat mencemaskan,

“Macam mana nak pakai pampers dan ihram ni?!” Katanya ketika keluar bilik air sambil memegang kain ihram dan pelekat wanita di tangannya dalam keadaan telanjang bogel.

Astaghfirullah. Dah le telanjang, sapa pulak yang belikan towel wanita niii!!! Orang suruh beli pampers dewasa, dibelinya towel wanita. Paraaahhh!!!. Pak Cik ni pulak, bogel keluar bilik air.

Pak Teh kena la layan gak. Apa nak buat, banyak orang, banyak ragam. “Sudaa’… sudaa'”

“Pak Cik sumbat je la kotex tu kat belakang, kain ihram mari saya pakaikan.”

Selesai dipakaikan kain ihram Pak Cik tu kata dengan selamba,

“Maaf Nak, sebenarnya Pak Cik tak de otak.” Katanya sambil menekan jarinya ke kepala. Nampak jari tu tenggelam di bahagian belakang kepalanya.

Terperanjat beruk Pak Teh dibuatnya. Tak de otaaakk?! Bahaya ni. Orang gila ke? Rupanya bukan tak ada otak, tak ada sebahagian tempurung kepala. Dia baru buat pembedahan. Kesiannya. Sapalah yang bawa dia pergi umrah. Rupa-rupanya ketua kumpulan yang bawa, dengan janji akan jaga kebajikannya di sini. Di Mekah.

Ni la antara sikap ketua-ketua grup. Mereka ditawarkan oleh Travel Agent, jika dapat kumpul 10 orang untuk join pakej umrah, dia dapat free 1 tiket. Tu yang pulun cari. Janji macam-macam. Tak kira orang ada otak ke tak ada otak. Orang sakit ke sihat. Orang siuman ke gila, semua dibawa. Semua diangkut. Yang penting dia lepasi kuota 10 orang. Maka berjanjilah, nanti di sana akan dibantu. Akan ditolong dsb.

Sepatutnya nilai dahulu, tanya tuan punya diri, dia mampu atau tak? Disamping kita nilai kemampuan fizikalnya. Kalau dah usaha, tiba-tiba terjadi di sini sesuatu yang tak kita jangka, sabar dan redhalah. Tapi kalau berisiko besar, elok dielakkan.

Anjang rasa, orang yang sebahagian kepala tanpa tempurung, hanya ditutup dengan kulit kepala sahaja, rasanya merbahaya untuk ke sini. Kalaulah dirempuh, atau terjatuh, atau terlanggar objek tajam di kepala. Bertabur otak di jalanraya. Eeei ngeri. Tak tau la apa pendapat pembaca…di tambah dengan sakit buasir dan tindakan yang tak dijangka (telanjang bogel). Moga para leader group memikirkan segala kemungkinan, bila berlaku masalah pula pandai menyelesaikannya. Proaktif untuk membantu, bukan membiarkan sahaja anak-anak buahnya. Kesian Pak Teh dan kawan-kawan.

Ok, itu saja coretan hari ni. Nak tunggu bas Pak Ikin. Bawa jemaah kenduri di CNM.

Kantin Hotel Riadhah Alamiyah, Mekah.

4.12pm, Mac 4, 2013.

Kongsikan kepada yang lain
Share

anjang

Seorang hamba Allah yang sedang berusaha mendapatkan rasa takutkan Allah dan rindukan Nabi.

2 thoughts on “***Umrah 2013: Kisah & Iktibar- iv***

 • March 4, 2013 at 6:54 pm
  Permalink

  ingat kat sana cerita sedih dan gembira je..rupa-rupanya cerita kelako pun ada..

  Reply
  • March 7, 2013 at 3:49 am
   Permalink

   Ampun maaf, bagi saya xde yg kelakar pun. Kisah ni memberi pengajaran yg sgt berguna. Yelah, pakej haji, umrah dan ziarah patutnya jadi pakej ibadah. Ini kira nak ambik untung je…ibadah tu patutnya dalam keadaan dah siap siaga. Wajib bg setiap mukallaf tu kenala ambik kira. Sedih betul ada kes macam ni.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *