Kisah 7 anak Muar

Sultan-Sultan yang ada sekarang ini bolehlah mencontohi tindakan2 oleh Ninda2 Baginda dahulu. Tidak mudah murka walau ditegur oleh tokoh2 Melayu rakyat biasa.

Hayatiah kesah 7 anak Muar memulakan penentangan terhadap penubuhan Malayan Union walaupun sudah ditandatangani oleh semua Raja2 Melayu dahulu.

Semoga kesah ini menginsafkan kita semua.
……………………………………………………………
KEBANGKITAN ORANG TUJUH MUAR

Langkah Jebat Menentang Malayan Union
#AnakJatiMuar

Sejarah merupakan satu khazanah penting untuk dipelihara supaya ia akan menjadi satu pelajaran dan iktibar kepada jenerasi jenerasi akan datang. ia memberi satu gambaran dan fahaman dimana asas serta benteng yang telah dibina oleh orang orang lama dirasai nikmatnya oleh generasi yang akan menyusulinya.

Walaubagaimana pun, ada peristiwa peristiwa yang cukup penting dan bermakna yang tidak diketahui umum diatas sebab sebab yang kita sendiri tidak mengetahuinya.

Satu daripada peristiwa yang cukup penting ini ialah kebangkitan tujuh orang anak kelahiran Muar menentang penubuhan Malayan Union.

Alhamdullillah saya masih hidup dan dapat berkongsi cerita sebenarnya kepada anak anak muda Muar betapa besarnya pengorbanan orang tujuh ini terhadap bangsa, agama dan tanahair kita. Bacalah cerita sebenarnya:

Pada 11hb Oktober 1945, dengan senyap senyap dan tidak diketahui umum, wakil khas kerajaan British yang bernama Sir Harold MacMichael telah tiba diPort Swettenham (sekarang Port Klang) dengan membawa satu utusan serta cadangan iaitu untuk menubuh apa yang dipanggil Malayan Union. Iaitu gabungan semua negeri negeri didalam Persekutuan Tanah Melayu termasuk Straits Settlement iaitu negeri Melaka dan juga Pulau Pinang.

Penubuhan ini akan memberi kerakyatan penuh kepada semua bangsa termasuk bangsa Cina dan India dan mereka akan menjadi rakyat setaraf dengan bangsa Melayu. Disamping itu, semua Sultan dinegeri masing masing akan hilang kedaulatan mereka dan Sultan Sultan ini akan bertanggungjawab kepada saorang pemerintah British yang akan bergelar Governor-General.

Setibanya diPort Swettenham, Sir Harold MacMichael terus berangkat keKuala Lumpur dengan diiringi oleh Sir Alec Newboult. DiKuala Lumpur beliau terus pergi ke King’s House dan disini beliau telah berbincang dengan pegawai pegawai British yang bertugas diKuala Lumpur.

Untuk menjadikan Malayan Union satu kenyataan, semua Sultan Sultan perlu menandatangani satu perjanjian dengan kerajaan British dengan memberi persetujuan yang tidak berbelah bagi.
Ketika itu, Almarhum Sultan Ibrahim Johor merupaka Sultan yang sangat dihormati dan disegani oleh Sultan Sultan negeri lain. Jadi untuk memudahkan tanggungjawabnya, Harold MacMachael mengesyurkan supaya mendapatkan tandatangan Sultan Johor terlebih dahulu.

Pada 20hb Oktober, beliau telah dapat berjumpa dengan Sultan Johor dan setelah menerangkan butit butir penubuhan Malayan Union, Sultan Johor pun menandatangani surat perjanjian itu dan bersetuju diatas penubuhan Malayan Union tadi. Dengan ini, kerja beliau menjadi lebih senang dan mudah untuk berbincang dengan Sultan Sultan negeri lain.

Surat perjanjian diantara Sultan Johor dengan kerajaan British disaksikan olih Tengku Ahmad dan Encik Abdul Kadir.

Pada 20hb Oktober 1945, MacMichael berjumpa dengan Sultan Selangor, Sultan Hishamuddin Alam Shah dan Sultan Selangor juga menandatangani surat perjanjian itu. Ia disaksikan oleh Encik Hamzah dan Raja Nong.

Pada 2hb November 1945, Sultan Pahang, Sultan Abu Bakar Riayatudin Al-Muazzam Shah telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Tunku Mohammad dan G.E. Mohammad.

Pada 14hb November 1945, Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan menandatangani surat perjanjian itu bersama sama dengan 4 Undang seperti berikut:
1. Undang Sg. Ujong – Dato Kelana Putra.
2. Undang Jelebu – Dato Shahruddin.
3. Undang Johol – Dato Johol
4. Undang Rembau – Dato Hipap
dan Tengku Sharifah Loyah mewakili Tunku Besar Tampin.
Surat perjanjian ini disaksikan oleh Tengku Nasir, Tengku Jaafar dan Tengku Hussain.

Pada 22hb November 1945, Sultan Perak iaitu Sultan Abdul Aziz telah menandatangani surat perjanjian dengan disaksikan oleh Raja Yusof, Raja Muda Perak dan Dato Temenggong.

Pada 2hb Disember 1945, Sultan Kedah iaitu Sultan Badlishah telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Encik. M. Shariff dan Encik Yaakub.

Pada 12hb Disember 1945,Raja Perlis pula telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Encik Ahmad dan Encik Wan Ahmad.

Pada 17hb Disember 1945, Sultan Ibrahim dari negeri Kelantan telah menandatangani surat perjanjian itu dengan disaksikan oleh Tengku Ibrahim Petra dan Nik Ahmad Kamil..

Pada 21hb Disember 1945, Sultan Terengganu iaitu Sultan Ismail Nasirudin Shah telah menandatangani surat perjanjian dan disaksikan oleh Dato Omar dan Tengku Halim.

Maka berjayalah Harold MacMichael untuk mendapatkan semua tandatangan Sultan Sultan diPersekutuan Tanah Melayu. Ini bermakna rancangan untuk menubuhkan Malayan Union tiada lagi halangan.

Pada 6hb Januari 1946, berangkatlah MacMichael keEngland dengan kesemua surat surat perjanjian itu. Pada 22hb Januari 1946, satu kertas putih telah dibentangkan didalam parlimen kerajaan British untuk kelulusan.

Setelah mendapat kelulusan parilmen kerajaan British, satu Warta Kerajaan British yang mengandungi butir butir berkenaan penubuhan Malayan Union diTanah Melayu telah disiarkan oleh pihak berkuasa Pentadbiran Tentera British (BMA) diTanah Melayu untuk pengetahuan rakyat dan penduduk Tanah Melayu.
Sebaik sahaja tersiar Warta Kerajaan British itu, seluruh bangsa Melayu telah terkejut dan merasa Kertas Putih itu adalah satu cabaran yang tajam, menyentuh maruah bangsa Melayu.

Tidak ada perkataan yang dapat mensifatkan bagaimana perasaan orang orang Melayu ketika itu– perasaan geram dan marah yang meluap luap terhadap perbuatan Kerajaan British dan perasaan kesal dan dukacita terhadap terlanjurnya Raja Raja Melayu menurunkan tandatangan baginda baginda keatas perjanjian MacMichael yang memperdayakan itu.

Tetapi apakan daya, semua surat perjanjian itu sudah menjadi kertas rasmi dan tidak dapat diperbetulkan lagi. Nasib bangsa Melayu kini akan hancur dan kedaultan bangsa Melayu akan hilang ditanah tumpah darah dato nenek moyang mereka sendiri.
DiJohor Bahru,

Setelah mengetahui butir butir kandungan Perjanjian MacMichael itu, beberapa orang pemimpin Melayu Johor yang diketuai oleh Dato Abdul Rahman bin Mohammad Yasin telah membantah dengan sekeras kerasnya.Sebaik baik jalan memansuhkan perjanjian itu ialah membuktikan bahawa Sultan Johor telah bertindak diluar batasan Undang Undang Tuboh negeri dan perbuatannya tidak sah dari segi undang undang.

Dato Abdul Rahman yang berasal daripada Parit Bakar, Muar terus pulang keMuar untuk berjumpa dengan pejuang pejuang Melayu ketika itu. Diantara orang pertama yang beliau berjumpa ialah Dr. Hamzah, Hj. Taib dan Ciku Kosai. Dr. Hamzah merupakan anak Melayu Johor pertama menjadi doktor dinegeri itu. Setelah berbincang, mereka bersetuju untuk menentang perbuatan Sultan, bukan untuk menderhaka kepada baginda tetapi lebih untuk menyelamatkan kedudukan baginda sebagai Sultan berdaulat dinegeri Johor.

Apabila mendegar cadangan untuk menentang penubuhan Malayan Union ini, dua orang lagi anak Muar tampil kehadapan untuk memberi bantuan dan kerjasama. Mereka adalah dua beradek yang bernama Cikgu Ahmad Suleiman dan Cikgu Safiah Suleiman.

Didalam satu jamuan makan malam dirumah Dr. Hamzah Hj. Taib, dua orang lagi penjuang dari Muar menghadir untuk memberi bantuan. Mereka ialah Hj. Hassan Yunos (sepupu kepada Dato Abdul Rahman) dan Dr. Awang bin Hassan (saudara rapat dengan Dato Abdul Rahman dan Dr. Hamzah).
Secara kebetulan, Dato Abdul Rahman ketika itu ialah Pegawai Keawangan Negeri Johor, Hj. Hassan Yunos pula ialah Mufti Kerajaan Negeri Johor, dan Cikgu Kosai ialah Pegawai Jabatan Hutan.

Mereka telah membuat satu risalah menerangkan kepada orang ramai bahawa perbuatan Sultan Johor adalah salah disisi undang undang tuboh kerajaan negeri Johor. Risalah itu disebarkan kepada seluroh negeri Johor dan rakyat Johor mula memberi sokongan kuat kepada gerakan mereka.

Dato Abdul Rahman berhasrat untuk mengandap baginda Sultan tetapi dihalang oleh pegawai pegawai istana. Malah kesemua mereka telah digantung kerja masing masing tetapi ini tidak memantahkan semangat mereka.

Hari demi hari, sokongan rakyat Melayu Johor semakin bertambah dan ini membimbangkan pihak Istana. Pada ketika ini, Dato Onn Jaafar langsung tidak menyebelahi gerakan mereka.
Maka mereka bersefakat untuk menghantar satu petition bantahan kepada baginda Sultan dan setelah berbincang, mereka mencadangkan agar Hj. Hassan Yunos saorang sahaja mengandap baginda Sultan dan statusnya sebagai Mufti Kerajaan Negeri membolehkan perkara ini berlaku.

Satu perutusan telah dihantar kepada baginda Sultan supaya menerima kunjungan Hj. Hassan Yunos. Alhamdullillah, baginda Sultan bersetuju untuk berjumpa dengan Hj. Hassan Yunos.

Pada hari yang telah ditetapkan, ramai penyokong penyokong telah berhimpun diperkarangan Mesjid Abu Bakar diJohor Bahru. Jarak antara Mesjid Abu Bakar dan Istana Besar tidak lah begitu jauh. Maka berjalanlah saorang diri Hj. Hassan Yunos menuju keIstana dengan membawa petition tersebut.

Menurut anak Hj. Hassan Yunos iaitu Encik Murad (sahabat rapat saya), apabila ayahnya sampai ditangga Istana Besar, lututnya megeletar dan susah untuk menaiki tangga. Perasaan takut memang ada tetapi tanggungjawab untuk menjaga maruah bangsa Melayu tidak boleh dipermain mainkan. Beliau mendoa hadarat llahi supaya memberikan dia semangat yang kuat apabila mengandap baginda Sultan nanti.

Setibanya dipintu besar Istana, saorang pegawai Istana menjemputnya keruang tamu sambil menunggu keberangkatan baginda. Tidak lama kemudian, muncullah baginda Sultan, lantas Hj. Hassan terus bangun dan mencium tangan baginda. Dijemputnya Hj. Hassan supaya duduk dan dengan penuh tertib, Hj. Hassan menerangkan satu persatu dimana kesalahan baginda.

Apabila habis penerangan Hj. Hassan Yunos kepada baginda Sultan, barulah baginda sedar yang perbuatan baginda itu adalah salah disisi undang undang tuboh negeri Johor. Baginda Sultan berjanji dengan Hj. Hassan yang baginda akan menarik balik perjanjian itu. Maka gembiralah Hj. Hassan bahawa beliau telah berjaya mengajak baginda kembali kepangkal jalan yang sebenar. Baginda Sultan menerima petition itu dan mengucapkan selamat jalan kepada Hj. Hassan.

Suasana diperkarangan Mesjid Abu Bakar cukup resah dengan penyokong penyokong menunggu kepulangan Hj. Hassan dari Istana. Tidak lama kemudian, mereka melihat Hj. Hassan berjalan menuju keMesjid Abu Bakar dengan mengangkat tangan tanda kejayaan.

Dengan tiba tiba suasana menjadi riuh rendah, ada yang menjerit jerit tanda kesukaan dan ada yang menandah tangan kelangit untuk melafazkan kesyukuran kehadrat Allah. Dato Abdul Rahman dan rakan rakan seperjuangannya berpeluk peluk sambil menangis kegembiraan. Mereka telah berjaya untuk mematahkan penubuhan Malayan Union.

Beberapa hari kemudian, baginda Sultan Johor telah menulis sepucuk surat kepada kerajaan British dengan kandungan isinya seperti berikut:

"Beta tidak dikerasi dan dikejut kejut dan beta tidak menurunkan tandatangan denga penuh kemahuan akan tetapi setelah memikirkan semula perkara itu beta berpendapat bahawa beta telah menyain perjanjian itu dengan tidak terlebih dahulu menyiasat dengan sehalus halusnya seperti yang sepatutnya diperbuat dan malangnya beta tidak sedar akan kesan kesan yang mengenai lebih jauh.

Oleh hal yang demikian, beta suka menyatakan iaitu didalam hal yang demikian beta tidak sanggup lagi bertanggungjawab kepada persetujuan yang beta berikan mula mula itu."

Setelah mendengar yang baginda Sultan Johor telah menarik balik surat perjanjian itu, kesemua Sultan Sultan lain telah mengikut jejak yang sama. Maka apabila orang orang Melayu mendapat tahu bahawa Raja Raja Melayu telah menarik balik perjanjian mereka, seluruh rakyat Melayu bangkit dengan penuh bersemangat. Disaat inilah baru munculnya Dato Onn Jaafar.

Begitulah pengorbanan yang telah diberikan oleh pejuang pejuang anak kelahiraan Muar kita. Mereka sanggup melawan Sultan bukan untuk menderhaka tetapi untuk menjaga supaya institusi Raja Raja terpelihara.

Mengapakah mereka digelar Orang Tujoh Muar? Ini oleh kerana hanya tujuh orang yang menandatangani petition kepada Sultan.
Cikgu Kosai sebenarnya berkelulusan tinggi iaitu daripada Cambridge, England. Oleh kerana beliau bermula kerja sebagai saorang guru, maka panggilan Cikgu Kosai cukup mesra dengannya.

Hj. Hassan kemudian menjadi Menteri Besar Johor dengan gelaran Tan Sri. Dr. Hamzah Hj. Taib meninggal dunia semasa masih muda. Dr. Awang Hassan kemudian menjadi Gabenor Pulau Pinang dengan gelaran Tun,

Begitulah kesah perisitwa yang cukup bermaknya ini. Marlah kita menghadiahkan Al fatiha kepada tujuh anak kelahiran Muar yang mana jasa mereka kepada bangsa Melayu tidak terhingga besarnya.

Alfatiha buat
1. Allahyarham Dato Abdul Rahman Mohd. Yassin.
2. Allahyarham Dato Suleiman Abdul Rahman.
3. Allahyarham Tan Sri Hj. Hassan Yunos.
4. Allahyarham Tun Dr, Awang Hassan.
5. Allahyarham Dato Kosai.
6. Allahyarham Encik Ahmad Sulaiman.
7. Allahyarhamah Cik Safiah Sulaiman.
Wasallam.
.
sumber dari : Dato Kamaruddin Abdullah
penulis buku ‘Pages From My Past’

***gas oh gas…***

Posted on Januari 16, 2012 by anjangmuor

Gas… di mana kau gas??!

“Macam mana Faah?Dapat ke?”
“InsyaAllah, lepas Zohor.”
“Enta dengan sapa?”
“Aufa.”
“Bawa berapa tong?”
“Tiga, minta Abang Jaed datang semula, Aufa nak sembahyang ni.”
“Ramai ke orang?, Banyak ke tong?”
“Lebih dua ribu tong…”
“Satu lori bawa berapa tong?”
“Seribu tong…”
“Ok le tu, insyaAllah dapat… Tapi kita nombor berapa?”
“Dalam 1800…”
“Allahhh… banyak tu…”
Kesian aku dengan remaja-remaja ni. Dari jam 6 pagi, keluar ke Hamiesh untuk isi gas, dah dekat Zohor begini, masih belum dapat lagi. Macam ni la realiti kehidupan di Damsyik sekarang. Dar’a, Halab dan Homs lagi parah.

Warga Malaysia yang dapat kesedaran agama, minat mendalami Bahasa Arab, ramai yang bermukim di Syria ni. Bawa family sekali. Macam En Khairol yang datang dengan isteri dan tiga orang anak perempuannya. Kesian mereka, dah sebulan tak de gas, masak guna rice cooker je.Abang Ali dah mula masak guna heater kat rumah dia, nanti tunggu je la bil letriknya.Gerenti melambung punya.Sama la dengan rumah syabab tu, aku tengok masak nasi goreng, goreng telur mata kerbau pun bantai guna heater.Dari 4 batang filament dalam rod gentian kaca tu, dua dah terbakar.Mungkin terkena bahan-bahan masak.Nak buat camane, tak kan nak guna dapur kayu. Mana nak cari kayu api kat Ruknuddin ni. Kalau ada pun, nak masak tang mana?Tak kan nak masak guna cebisan kotak kertas macam Abu Salam jerang syaie di kedai kayunya.

Rumah aku apa kurangnya, seminggu ni dok pulun Indo mi. Dah yang ada cuma kettle je. Beli Indo Mie 1 kotak dalam LS (Lera Syria)200, lama gak bertahan. Tengahari dan malam, kalau rajin boleh makan kat kafe Ikhwan di pintu Hadiqah dekat Abu Nur. Nasib baik Abuya ada buat kafe kat Syria ni, ramai yang dapat manfaat.Pedulikan la boikot dari setengah kumpulan pelajar. Buat le kafe lain, kalau mampu. Boleh jadi alternative.Setakat boikot je, tak jadi.Perut lapar, kena makan. Takkan nak makan sandwich Syria dan sawarma setiap hari.Hari-hari falafel dan musabbah, tak jadi. Nak gak nasi goreng pattaya dan mi bandung.

Jaied balik sebab temankan Ajwad.Ajwad cuak sebab driver teksi dok pandang dia penuh prejudis. Salah dia juga, yang dia pegi snap gambar suasana faudho (huru hara, kelam kabut) di tempat agihan gas kenapa? Aku pun silap, tak pesan awal. Tak boleh snap gambar ikut suka kita je. Tahun 2005, masa mula bertapak di sini, kamera Lokman pernah hampir di rampas askar Syria sebab amik gambar di kawasan rumah orang-orang kenamaan di sini. Baru-baru ni, Abu Khair kata, ada budak Asia Tenggara, mungkin Thailand…ambil gambar dari dalam bas, bas itu ditahan polis. Budak tu diheret keluar, entah apa nasibnya. Si Ajwad ni, bila ditarik tangannya oleh driver teksi yang kemungkinan besar infomer, bila ditanya: “Kenapa ko snap gambar?” “Gambar kenangan…” Katanya spontan. “Kenangannn?, Mari amik gambar kenangan di balai polis pulak…

Jenuh berdoa, hangit bertawassul, akhirnya ramai orang yang menghulurkan tangan membantu. Selepas delete gambar rakyat Syria berebut-rebut dan beratur panjang tu, barulah Blackberrynya dipulangkan. Fuuh… Lega gila.Kalau tak, tak tau la, penjara mana dia kena sumbat.Dulu Atho’ kena masuk penjara Jordan, sebab revese Pajero, terkena kereta orang.Nasib baik jumpa Bangla boleh speking Melayu dalam tu, boleh buat kawan.Word yang aku tak boleh lupa, Atho’ cerita, Bangla tu tanya dia, ; “Bang, nangis kaa?”, dengan slang Banglanya yang pekat.

Si driver teksi tu macam tak puas hati je kat Ajwad. Sebenarnya, dia nak BB Ajwad tu. Mahal tu beb. Tapi malangnya, kat sini tak ada servis BB, Regim Assad ni takut kerana BB susah dikawal. Boring tak dapat rampas BB Ajwad, driver tu asyik usya kat dia, sambil berbual dengan tentera. Tu yang Ajwad cuak…Balik rumah.Dah Ajwad sendiri kata masa pegi pagi tadi, nak cari pengalaman di sini.Kan dah dapat pengalaman. Hehe…

Teeet Teet NC5 aku berbunyi. YM masuk lagi. Mesti Si Faah ni.
“Apa cite? Khair InsyaAllah?”
“Makin teruk…Orang bergaduh.Kami pun terlibat, dah macam perang.”
“Huuh, bahaya tu. Teruk sangat ke?”
“Mula-mula ok, bila sampai dekat lori, semua berebut… bertolak-tolak…, kami terselit di tengah-tengah…”
“Kalau rasa bahaya, balik je la… kita cuba cara lain.” Aku buat keputusan. Tak nak biarkan depa macam tu. Risiko tu. Takut berlaku apa-apa.Di suasana begini, semua perkara boleh berlaku. Semasa menapak balik ke rumah petang tu, meyusuri jalan depan Mujamma’ Abu Nur menuju Masjid Labu, kepalaku ligat berfikir dan terasa di hati…keadaan akan jadi bertambah buruk. Dah la letrik dicatu.Malam hari, satu jam ke dua jam, blackout.Terpaksa guna lilin.Tu alternative untuk pencahayaan.Tapi heater untuk panaskan badan, mana ada alternative?Kena masuk dalam selimut atau pakai baju tebal. Nak tidur awal pun tak syok sebab Isyak jam enam, Subuh jam lima. Malam panjang sangat.Sebab tu Akma, isteri En Rizal kata, blackout je, kami masuk kereta, pusing-pusing.Tak larat duduk rumah…sejuk.

Petang tu, ada janji dengan Abu Humam nak makan malam di rumahnya.Aku dan Sibah keluar rumah 3.50pm.janji dengan Ustaz Hafiz nak jumpa di Sahah Syamdin. Dengan ‘snow cap’ ala juruterbang kimikazi, dia muncul tepat pada masanya.Ain, isterinya dah balik Malaysia dengan penerbangan ihsan dari kerajaan Malaysia, rombongan kedua.Kalau tak, boleh bawa dia dan anak-anak.Naik je kereta KIA Abu Humam, kami terus buka maudhu’ gas. Susahnya mendapatkan gas di Syria.Kawan-kawan kami yang beratur sepanjang hari nak isi gas, sampai azan magrib, balik hampa.Bukan saja gas tak dapat, mereka bawa 3 tong, balik tinggal 2 tong. Satu tong kena rembat. Nasib…nasib.Abu Humam dengar penuh simpati.
“Kenapa tak maklum awal?”
“Boleh kita bawa tong ke tempat aku. Cuba dapatkan gas di sana.” Kata Abu Humam, ingin menolong. Tapi dia speak dalam bahasa Arab le. Aku dah translate ni.

Abu Humam ni Area Manager KFC di Damascus ni. Dah enam tahun kerja dengan KFC, tinggal di Harasta.Tempat yang panas juga di sini.Banyak kali berlaku pertembungan antara pihak keselamatan Syria dengan penduduk yang memberontak, tak puas hati dengan regim Assad.
“Kamu bawa pasport tak?”Abu Humam bertanya kepada Ustaz Hafiz.“Biasa bawa tapi hari ni tertinggal.” Jawab Us Hafiz, serta merta Abu Humam menghimpit ke kanan jalan dan memberhentikan kereta. Dengan nada yang agak mendatar dia sebut, “…Boleh ke kamu berjalan ke sana sini tanpa bawa paspot? Bahaya tu…”, katanya sambil memikirkan sesuatu. Abu Humam kata nak ke rumahnya ada road block tentera, takut mereka tanya dokumen diri. Dia teragak-agak samada bawa kami terus ke rumahnya atau patah balik, ambil paspot aku, Hafiz dan Sibah, tapi akhirnya dia tekad bawa kami masuk melalui jalan potong yang tiada sekatan.Cuma dia masih bimbang kerana, bila menghantar kami pulang nanti, mau atau tak kena lalui sekatan jalan.Malam tu, kereta Abu Humam tak diperikasa sangat kerana taktiknya Tuhan jayakan, iaitu bawa bersama Ummu Humam. Bila pihak keselamatan tengok ada perempuan di seat depan, ini kereta keluarga. Dia tak chek sangat.Cemas juga kami ketika kereta beratur menunggu giliran.

Malam itu, on the way balik, Abu Humam tunjukkan tempat penembak tepat menembak Jemaah yang keluar dari masjid dari atas sebuah flyover yang berlaku beberapa hari sebelum itu.Kami balik ke rumah membawa pelbagai cerita tetapi gas tetap belum diperolehi.Perniagaan kena diteruskan.Itulah khidmat yang boleh diberi kepada masyarakat khasnya pelajar Malaysia di Damascus.Akhirnya, kami terpaksa membeli tong gas yang besar, khas untuk mat’am.Harganya melambung naik.Apa nak buat, kena beli juga kerana tong besar ni kurang persaingan. Hanya boleh digunakan di kedai.Kalau bawa balik rumah, boleh kena tangkap. Dengan 2 tong gas besar, Alhamdulillah dapatlah memasak seperti biasa.

Program berjalan seperti biasa. Selawat Badawi, solat berjemaah, wirid zikir, pencak, kelas tambahan begitu juga aktiviti perniagaan. Lebih menggembirakan bila semua dikuarantinkan dengan disiplin ibadah dan menghayati perjuangan Abuya melalui buku PPADZ, Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, dengan berkat RSA mendatangkan pada kami Abu Ammar yang menawarkan kedainya untuk disewa. ‘Pucuk dicita ulam mendatang’, Selamat tinggal Abu Khalid yang sentiasa mutaraddid untuk sewakan premisnya, juga Abu Salam yang nak bayaran sewa tahunan.Kami ambil kedai Abu Ammar yang dah hampir lengkap, macam ‘cuci tangan’ je.Sehari dua lagi boleh niaga. Kafe ‘Nur Muhammad’, yang kami nantikan sekian lama untuk secara khusus memperkenalkan roti canai dan murtabak di Syriaakan dibuka segera. Mujahid pula dapat isi 3 tong gas dengan harga yang berpatutan. Terima kasih A.
Pepatah Arab ada menyatakan, ‘Angin tak selalunya bertiup seperti yang diidamkan sampan’, ya… setiap nikmat, ada ujiannya.Nikmat untuk kita bersyukur, malu dengan Tuhan.Mana layak menerima nikmat, kerana selalu saja ingkarkan arahanNya.Tapi tetap diberi nikmat jua.Ujian pula supaya sabar, untuk diberi pahala.Pahala tanpa hisab. Pemurahnya Tuhan. Kalau mampu, tingkatkan hingga mampu redha, sangat menerima apa sahaja dari Allah. Kita hanyalah hamba.Ya, ujian yang tak diduga datang juga, tepat pada pagi tahun baru.

Jam 7am, 1hb Januari 2012
“Wa alaikum salam, ya Fiz!”,
“Mat’am kita kena pecah masuk malam tadi, 3 tong gas termasuk yang besar dan yang full belum guna kena curi… kami sampai ni dah terbuka!”
“Allaaah, Atk… ana on the way, dekat hentian Abu Nur ni…Jumpa di sana”

Rasa disentap jantung. Baru semalam rasa gembira dapat kafe baru, gas pun baru je beli, hari ni, awal tahun dah kena curi. Bersalahnya aku.Ampunkan dosa kami ya Allah. Pagi itu, selain bertahlil dalam kafe baru, bersyukur kepada Allah dan berterima kasih pada RSA kerana menghadiahkan kami kafe baru, disertakan juga majlis muhasabah atas apa yang berlaku. Di saat krisis gas begini, kami kehilangan tiga tong gas. Menjadikan premis GISB mangsa ketiga pecah masuk di kompleks perniagaan Sahah Maisat.Bila baca buku PPADZ sepanjang kuarantin ini, meneliti sejarah kesusahan perjuangan Abuya, tangga rumah pun di buang orang, tentulah Allah akan rasakan realiti sedikit dari keperitan berjuang, hilang tong gas, di saat krisis gas. Mendengar kemalangan melibatkan gas juga di dapur kafe Mansuroh dan dapur Bandar Jerash serta kemalangan pick up di Jerash, rasanya para remaja ni boleh bersabar dengan ujian ini dan muhasabah kelemahan diri. Lebih-lebih lagi anjang.Itulah yang diluahkan oleh Khubaib, Aufa, Mujahid, Nizam dan lain-lain.Rasa diri sendiri yang paling bersalah.Tak langsung menyalahkan pencuri tersebut, mungkin anak dan isterinya sakit, sejuk dan kelaparan sedangkan gas tiada di musim sejuk begini dalam suasana krisis pemberontak dengan kerajaan.Moga Allah mendengar taubat kami, mengampunkan dosa-dosa dan menggantikan yang hilang dengan yang lebih baik… Amin. Maaf, cerita lama, tertangguh-tangguh menulisnya…

Ikhwan’s Homestay, Damascus.
10.30pm, Jan 15, 2012
Anjangmuor.wordpress.com

***Jambatan Sultan Yavuz Selim***

Salam ceria.
Hari Ahad lepas kami berxpdc dengan crafter ke jambatan baru. Jambatan gantung yang baru saja dirasmikan oleh presiden Turki 2 hari sebelumnya. Rupanya inilah antara hikmah kami berada di Turki sekarang kerana dapat melihat sendiri apa yang Allah sedang lakukan di Turki. Allah sedang menangkan Islam di sini. Turki yang pernah menjadi Empayar Islam selama 625 tahun. Itulah keberkatan. Berkenderaan di atas selat Bosphorus sambil menyelami alam rasa. Selat Bosphorus yang di sebelah tanah Asianya terdapat Maqam Nabi Yusya’ manakala di tanah sebelah Eropah terdapat Maqam Syeikh Telli Baba. Di Turki juga terdapat ribuan jasad sahabat Rasulullah syahid di di Golden Horn.

Hebatnya Tuhan jadikan Turki khususnya Istanbul. Turki telah melepasi 7 Firaun. Terbangunnya Turki bermula bila Erdogan menang tahun 2003. Dari Perdana Menteri hingga beliau menjadi presiden telah berlaku beberapa kali kudeta tetapi tidak berjaya. Sejarah Turki ini hampir setiap 10 tahun mesti ada rampasan kuasa. Bila ada pemimpin yang tidak mengikut telunjuk yahudi, akan berlaku tampasan kuasa. Bukan seperti yang dikehendaki oleh Mustafa Kamal kerana Mustafa Kamal sendiri mengikut telunjuk yahudi.

Jadi sesiapa yang naik tapi tidak mengikut telunjuk yahudi akan dibunuh. Seperti AS, jika tak ikut yahudi seperti Keneddy akan dibunuh. Begitulah dengan Turki tapi kali ini, cubaan rampasan kuasa mereka gagal kerana yahudi ibarat singa yang taringnya sudah copot. Tapi singa tetap singa, dia menganga pun orang dah takut, walau taringnya dah tak ada.

Kita sangat yakin, sekarang Erdogan ini di belakangnya ada para wali-wali yang mengatur menyusun. Sudah 80% terjadi, dunia telah dirombak. Tinggal 20% untuk diperkemas dan diperhalusi. Mereka sudah sangat hendakkan Islam cuma sistem secara lahir belum benar-benar Islam. Kudeta kali ini bangunnya atas kebangkitan Islam. Bersatunya parti-parti pembangkang dan pemerintah, ini tak berlaku di Malaysia. Di Malaysia setiap parti berpecah membina parti serpihan. Yang tak berpecah, jatuh menjatuhkan sesama parti.

Kebangkitan Islam, rohnya telah berlaku di sini. Kita tak pernah dengar rakyat bangun tengah malam, azan kemudian selawat dari pukul 1 pagi sampai ke Subuh! Ini berlaku ketika kudeta baru-baru ini. Turun beramai-ramai di bandar-bandar atas nama Islam. Laungan Allahu Akbar, walaupun ramai tak sembahyang lagi. Semangat tu dah ada. Kekuatan roh Ikhwan sangat membantu kebangkitan Islam di Turki sebab sebenarnya musuh sangat buntu memikirkan bagaimana kudeta mereka boleh gagal dan pihak Erdogan juga pelik macam mana mereka boleh menang. Masing-masing tak boleh beri gambaran yang tepat. Semua analisa berbeza-beza. Ini menunjukkan campurtangan para kekasih-kekasih Tuhan.

Mudah-mudahan atas kudeta ini kekuatan roh meningkat dan seterusnya kekuatan Islam di sini sebab tiada pemimpin Islam yang lantang seperti Erdogan. Semua dah habis dibunuh. Sebab itu mereka ramai-ramai nak mengkeronyok Turki. Eropah, Iran, Israel dsb. Erdogan berbaik dengan Rusia ada sebabnya, Rusia pun begitu juga. Begitu juga Israel. Semua pihak musuh sangat berhati-hati dengan siasah Erdogan tetapi nampaknya Erdogan tetap memenangi suasana.

Kita sangat berbangga dan berbesar hati atas nama Islam bila Presiden Rejab Toyyib Erdogan berjaya membawa Turki selaju ini. Seperti ‘smooth’nya kenderaan kami melalui Jambatan Yavuz Selim.

Jambatan Sultan Selim ini adalah jambatan gantung dengan rel keretapi terpanjang di dunia, panjangnya 2164 meter dengan tiangnya yang juga tertinggi di dunia. Tingginya 322 meter.

Jambatan yang disiapkan lebih awal dari tarikh perancangannya oleh syarikat swasta ini akan memberi perkhidmatan perjalanan lebih kurang 135 ribu kenderaan setiap hari. Kosnya melebihi 3 Bilion USD. Ia juga jambatan paling lebar di dunia dengan buka lebarnya 59 meter. Mempunyai 10 lorong. 8 lorong untuk kereta, 4 lorong setiap laluan pergi dan balik dan dua lagi untuk rel keretapi.
Inilah jambatan ketiga menghubungkan Istanbul Eropah dan Asia.
Hingga 2 Januari 2017, pemandu yang hendak melintas dari benua Asia ke Istanbul Eropah boleh memandu dengan percuma. Manakala dari Eropah ke asia dikenakan TL9.9.

Perasmian oleh Presiden Turki, Rejab Toyyib Erdogan dan PM Bin Ali Yeldrim.
Selain itu majlis juga disertai oleh speaker parlimen turki, Ismail Qaharman, ketua turus angkatan tentera turki Khulusi Akar, mantan presiden, Abdullah Gul dan Mantan PM, Daud Ughlu dan dihadiri oleh beberapa pimpinan dunia.

Seorang pegawai Turki menjangkakan, jambatan gantung ini akan menjimatkan 1.7 Bilion US Dollar setiap tahun kalau dikira kerugian waktu dan tenaga.

Sebelum merasmikan jambatan itu Erdogan telah melawat maqam Sultan Yavuz Selim. Berdoa dan mengambil keberkatan. Siapa itu Sultan Yavuz Selim? Baginda adalah cucu Sultan Muhammad Al Fateh. Sultan yang ke 9 dalam kerajaan Turki Othmaniah dan khalifah ke 74 dalam Islam.

Penulis sejarah mengatakan baginda adalah antara 3 sultan Othmaniah yang terhebat:
1. Sultan Muhammad Al Fateh
2. Sultan Yavuz Selim
3. Sultan Sulaiman Al Qanuni

Nama sebenarnya Sultan Salim i, digelar Yavuz yang bermakna tegas atau serius antaranya kerana wajahnya yang tegas, yang kurang senyum tetapi yang sebenarnya dikatakan tegas itu kerana dia menyelamatkan dunia Islam, Ahli Sunnah Wal Jamaah dari Syiah, di waktu itu khalifah pun telah menyorok-nyorok kerana diancam bunuh oleh Syiah.

Baginda juga dikatakan kembar kepada Sultan Muhammad Al Fateh kerana baginda juga Sultan Othmaniah yang menaiki takhta ketika muda usianya. Ada beberapa persamaan, kalau Sultan Muhammad Al Fateh lahir ketika ayahnya membaca Al Quran yang menyebut tentang kemenangan, Yavuz Selim pula meninggal ketika membaca Al Quran yang menyebut tentang kemenangan dan kejayaan. Kalau Sultan Muhammad Al Fateh berjaya mengambil alih kuasa pusat kerajaan Rom Bezentine, Sultan Yavuz Salim pula berjaya menyelamatkan pusat pemerintahan Islam iaitu Kota Mekah dan Madinah.

Hati dan jiwanya sangat tawadhu’ dan merendah diri, diceritakan di dalam operasi-operasi ketenteraan, baginda selalu berjalan kaki. Dalam naik-naik kuda, baginda akan turun berjalan kaki. Akhirnya ditanya oleh panglima-panglima dan para menteri, kenapa baginda turun berjalan kaki?

Sultan berkata, macam mana baginda nak duduk berjalan menunggang kuda sedangkan di hadapan sana, turut bersama tentera-tentera yang berjalan kaki itu Rasulullah SAW. Hatinya dapat melihat langsung Rasulullah dengan tentera-tenteranya menyebabkan dia sendiri turun berjalan kaki bersama tenteranya kerana melihat Rasulullah turut berjalan kaki. Baginda malu dengan Rasulullah yang hanya berjalan kaki bersama tentera Islam. Itulah hati Sultan Yavuz Selim

Antara jasa besar Sultan Yavuz Selim ini suatu hari dikhabarkan antara kota-kota di bawah kerajaan Islam di kawasan Asia telah diganggu oleh Sultan Ismail, ketua kerajaan Syiah Safawiyiah yang ketika itu bekerjasama dengan kafir kristian untuk menguasai Mekah Madinah dan negara-negara Islam. Khalifah sendiri telah diburu oleh Sultan Ismail untuk dibunuh. Ancaman Syiah itu telah menganggu kerajaan Othmaniah. Dengan serta merta Sultan Yavuz Salim menghentikan operasi ketenteraan di Eropah dan beralih sepenuhnya ke arah timur tengah. Dalam operasi menyelamatkan kota-kota Islam ini, Sultan Yavuz Salim telah menang ke atas Syiah Safawiyiah dan berjaya menyelamatkan dunia Islam dan kejahatan Syiah yang bergabung dengan Kristien.

Sayu dan hiba hati ini bila melihat sendiri seorang yang telah pergi ratusan tahun tetapi kerana sangat membela Rasulullah, hingga Rasulullah sendiri hadir bersama-sama dalam siri-siri peperangannya, Allah jadikan namanya disebut dan dikekalkan sebutannya. Diabadikan pada sebuah jambatan yang menghubungkan timur dan barat.

Ya Allah! Jadikanlah kami pembela Allah dan Rasul hingga ke akhir hayat. Aamiin.

Otw Green Bazar-Tepekent.
7.11pm, Ogos 30, 2016.

Kejatuhan Musa kerana tindakannya sendiri- TAN SRI SANUSI JUNID

Elok juga Tun Musa tulis buku Frankly Speaking sekurang-kurangnya saya dapat menilai isi hati, fikiran dan perutnya. AIDS atau (Datuk Seri) Anwar Ibrahim, (Tun) Daim (Zainuddin) dan saya tidak pernah wujud sebagai satu pasukan, gabungan atau apa yang dianggap sebagai conspirators (konspirator).

Kejatuhan Tun Musa adalah kerana sikap dan tindakannya sendiri. Dia tidak begitu hebat sehingga memerlukan satu pakatan atau conspirators untuk merancang kejatuhannya.

Saya juga tidak pernah melaporkan sesuatu yang tidak baik mengenai Tun Musa kepada Tun Mahathir apatah lagi berpakat untuk menjatuhkannya. Saya pernah lihat Tun Musa dari jauh sebelum saya masuk ke dalam kabinet. Tiga orang pembantu Tun Musa saya kenal baik.

Tan Sri Shahril Samad pernah sekejap bekerja dalam Bahagian Pinjaman Bumiputra dan Luar Bandar di Chartered Bank di mana saya menjadi pengurusnya.

Dua orang setiusaha Tun Musa, iaitu Allahyarham Datuk Ajib dan Allahyarham Ismail Kamaluddin telah menikah dengankerani di pejabat saya, mungkin diperkenalkan oleh Tan Sri Shahril. Datin Rafeah ialah isteri Datuk Ajib dan Nursiah, dari Lenggeng, Negeri Sembilan ialah isteri Ismail Kamaluddin.

Dengan mengenali mereka sebelum saya jadi menteri saya tidak perlu dekat dengan Tun Musa. Saya lebih kenal Tengku Razaleigh dari Tun Musa.

Bila Tun Mahathir menyarankan pertandingan untuk jawatan timbalan presiden Umno bagi menentukan timbalan perdana menteri, saya telah diminta oleh Tun Mahathir untuk mengetuai kempen untuk menyokong Tun Musa, walaupun saya merasakan Tengku Razaleigh lebih layak.

Saya bekerja di Chartered Bank dan Tengku Razaleigh juga CEO Bank Bumiputra. Saya jadi Pengerusi Tugu Insurance, milik SHAMELIN, MAYC dan PERTAMINA, Tengku Razaleigh pun jadi CEO sebuah syarikat insuran milik PERNAS.

Pendek kata saya dapat menilai kemampuan Tengku Razaleigh sementara saya tidak tahu apa kebolehan dan pengalaman Tun Musa.

Tapi saya kempen untuk Tun Musa atas permintaan Tun Mahathir. Lepas Tun Musa menang saya pun terus tidak rapat dengan beliau tetapi bertemu dengan penolong-penolong dari masa ke masa.

Saya hanya berkawan dengan pegawai-pegawai dan kakitangan kementerian tempat saya bekerja. Masa lapang saya saya gunakan untuk isteri dan anak-anak.

Kecuali rumah Tun Daim yang saya pernah pergi untuk jamuan makan saya tidak pernah ke rumah Anwar Ibrahim yang di Bukit Damansara. Rumah Datuk Mohd Rahmat saya pergi dua kali atas urusan kerja kerana beliau setiausaha agung Umno.

Saya tidak pernah tahu di mana tinggalnya menteri-menteri lain walaupun, bila saya pencen, baru saya sedar rumah mereka tidak jauh dari rumah saya.

Oleh itu saya menemui kawan-kawan dalam kabinet dalam majlis-majlis rasmi atau dalam mesyuarat. Walaubagaimanapun saya sangat dekat dengan dua menteri saya iaitu Tan Sri Kadir Yusof kerana saya timbalannya di Kementerian Kemajuan Tanah dan Kemajuan Wilayah dan Tun Ghazali Shafie kerana saya timbalannya di Kementerian Dalam Negeri. Tan Sri Kadir suka Tun Musa dan Tengku Razaleigh.

Tun Ghazali tidak suka Tun Musa tetapi suka pada Tengku Razaleigh. Saya sangat rapat dengan pegawai dan kakitangan tempat saya bekerja. Apabila Ismail Kamaluddin meninggal dunia, Datuk Ajib ke Johor untuk jadi menteri besar dan Tan Sri Shahril dah jadi menteri, hubungan saya dengan pejabat Tun Musa terputus.

Saya mendengar desas-desus Tun Musa bercakap mengenai apa yang beliau setuju dan apa yang beliau tidak setuju mengenai dasar dan cara Tun Mahathir.

Saya tidak peduli semua itu kerana saya tahu Tun Mahathir lebih dekat hubungannya dengan Tun Musa daripada dengan saya. Malahan, selain dari Tunku Abdul Rahman yang pernah memecat Tun Mahathir, saya juga pernah menyakitkan hati Tun Mahathir dengan menggugurkan beliau dari jawatan Pengerusi Lembaga Amanah Wisma BELIA dalam satu mesyuarat agung tergempar MAYC di dewan rumah Menteri Besar Perak Datuk Seri Kamaruddin Mat Isa pada tahun 1973.

Tun Musa tidak pernah berkelahi dengan Tun Mahathir seperti saya. Malahan Tun Mahathir menentang saya menjadi calon BN bagi kawasan Jerai pada tahun 1974.

Saya adalah pilihan Tun Abdul Razak. Sejak 1976, setelah Tun Mahathir dan saya menghubungi semula tali silaturrahim saya telah mempelajari dan memahami Tun Mahathir, membaca semua ucapan dan penulisannya dan bertanya apa yang saya tak faham sehingga saya faham dan saya dapati Tun Musa sangat jauh ketinggalan baik dari segi ilmu atau perwatakan jika dibanding dengan Tun Mahathir.

Memang ada penyokong Tun Mahathir yang tertawa apabila media mengenengahkan konsep 2M tetapi ini adalah perkara remeh yang tidak memberi kesan kepada Tun Mahathir.

2M lebih sesuai jika digandingkan Mahathir dengan Margaret Thatcher dan bukannya Musa. Bila Tun Mahathir mengumumkan hasrat Tun Musa untuk meletakkan jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno barulah saya mula aktif dan ingin membantu Tun Mahathir.

Tetapi regu saya untuk mempertahankan Tun Mahathir bukanlah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Daim.

Regu saya dalam mempertahankan Tun Mahathir ialah Allahyarham (Tan Sri) Megat Junid dan Allahyarham Kip Bahadun iaitu setiausaha kerja Umno di waktu itu.

Dari risikan melalui kawan-kawan di Kementerian Dalam Negeri saya difahamkan Tun Musa cemburu dengan kedudukan Tengku Razaleigh yang dikekalkan dalam Kabinet walaupun dua kali kalah dengannya dalam pertandingan untuk jawatan timbalan presiden.

Tun Musa juga, mengikut laporan, curiga dengan kemaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Satu usul telah diketengahkan oleh kawan-kawan yang dekat dengan Tun Musa supaya diadakan Perhimpunan Agung Khas untuk mendesak Tun Musa kembali sebagai timbalan presiden Umno dan timbalan perdana menteri.

Ini bererti, Tun Musa ingin mendapat mandat dari Umno secara langsung kerana dulunya Tun Musa menang atas sokongan Tun Mahathir. Tun Mahathir pula merasakan jika Musa menang dengan budi dan pertolongan Mahathir pun tidak boleh menyokong dasar-dasar Mahathir. Bagaimana pula jika Musa menang atas kehendak perhimpunan agung Umno tanpa sokongan Mahathir.

Tiga hari sebelum mesyuarat Majlis Tertinggi Umno saya telah dipanggil oleh Tun Mahathir dan beliau memaklumkan bahawa jika dalam mesyuarat MT keputusan dibuat untuk diadakan Mesyuarat Agung Khas Umno Malaysia Tun Mahathir akan dengan serta merta meletak jawatan kerana beliau yakin keputusan Mesyuarat Agung Khas itu pasti mendesak Tun Musa untuk kembali jadi timbalan presiden dan TPM.

Keputusan yang dipercayai akan menyatupadukan Umno sebenarnya akan menggagalkan pemerintahan Tun Mahathir. Oleh itu saya telah bertemu dengan Datuk Senu, Tan Sri Khir Johari dan Tun Mustapha untuk mendapat nasihat mereka bagi menewaskan usul berkenaan dalam MT.

Berasaskan komen Tun Mustapha saya dan Kip serta Megat telah beroperasi.

Bila undi diadakan dalam MT pada malam berkenaan keputusan yang didapati mengejutkan sahabat-sahabat Tun Musa kerana hanya tiga orang ahli MT sahaja yang menyokong diadakan Mesyuarat Agung Khas. Adib dan Ajib tercengang dengan kekalahan yang tidak disangkakan itu.

Setelah usul itu kalah barulah wakil Umno Johor meminta supaya rombongan mereka yang sedang menunggu di Pan Pacific dibenarkan berangkat ke London untuk memujuk Tun Musa supaya menarik balik peletakan jawatan sebagai timbalan presiden Umno.

Tun Mahathir setuju Tun Musa balik sebagai timbalan presiden Umno tanpa memegang semula jawatan TPM kerana lantikan TPM adalah dalam bidangkuasa PM.

Terdengar bisikan perwakilan Johor bahawa Tun Musa perlu ambil balik jawatan timbalan presiden Umno kerana yang memegang jawatan ini juga akan menjadi pengerusi Jawatankuasa Disiplin Umno yang boleh memecat penyokong-penyokong Musa.

Tun Mahathir mulanya ingin menunggu Perhimpunan Agung untuk memberi peluang kepada Tengku Razaleigh mengalahkan Tun Musa. Keadaan memerlukan Tun Mahathir melantik Tun Ghafar Baba. Setelah mengetahui Tun Mahathir tidak akan menerima Tun Musa sebagai timbalan presiden Umno dalam pemilihan Perhimpunan Agung berikutnya.

Tengku Razaleigh yang sepatutnya bertanding untuk jawatan timbalan presiden Umno telah berselera untuk bertanding bagi jawatan presiden kerana sokongan Tun Musa sebagai timbalannya.

Sebagai ‘political animal’ Tun Musa pasti tahu bagaimana memastikan Tengku Razaleigh kalah dengan harapan beliau menang menentang Ghafar dan akan menjadi perdana menteri apabila Tun Mahathir selaku presiden menolak jawatan perdana menteri.

Takdir Allah regu Tengku Razaleigh dan Tun Musa kalah. Cukuplah setakat ini dulu. Saya akan buat huraian lebih panjang pada kesempatan lain.

KAWAN

Kawan

Kawan apalah yang kau kesalkan
Kerana Tuhan kehilangan kawan
Kerana kebenaran dihina
Jangan kau ragu dalam perjuangan

Kadang-kadang kawan jadi lawan
Kadang-kadang lawan jadi kawan
Apalah disedihkan hati
Para pejuang selalu kekurangan

Jangan sedih selalu tersisih
Bukan kau saja ditimpa malang
Lihatlah para Rasul mulia
Lebih terseksa dan menderita
Tetapi mereka merasai ramai
Walaupun keseorangan

Mereka memadai dengan Tuhannya
Itulah kebahagiaan
Di waktu sempit seorang diri
Kawan apalah disedihkan hati

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

***Pakai Kupiah vs Tak Pakai Kupiah***

Salam ceria.
Lumrah manusia, dia akan sentiasa mencari hujah dan alasan untuk membenarkan sikap dan perbuatan mereka. Agar orang lain menerima dan mempercayai mereka walaupun sikap dan perbuatan mereka itu diselubungi persoalan dan tanda tanya.

Peminat bola akan mengatakan bolasepak baik. Menyatukan antara bangsa. Walaupun tertinggal Asar, Maghrib dan Isyak. Orang makan gaji kata hidup mereka lebih terjamin. Lupa Tuhan beri rezki sebab rasa hujung bulan mesti dapat. Bisnesman kata kalau nak kaya, niaga sebab 9/10 rezki itu dari perniagaan. Walaupun menipu dalam berniaga. Penentang vaksin kata, anak saya 10 orang tak pernah ambil vaksin, so far ok je! Dah beso panjang, ada dah kawin pun. ‎Fanatik muzik kata, muzik memecahkan tembok agama dan bangsa. Pejuang mahar kahwin murah kata, yang penting tak menyusahkan kedua pihak khususnya kedua bakal mempelai. Pejuang mahar tinggi kata, sapa nak tanggung belanja kenduri kahwin? Takkan tak jemput semua kawan-kawan? Geng pokeman Go kata, dulu tak keluar fatwa tak terasa nak main, dah keluar fatwa ni, baik aku download. Kawan aku yang Ustaz pun main. Dia kata, yang penting jaga keselamatan.

Bahkan ada orang yang ada ilmu agama yang sanggup mencari hujah membenarkan sesuatu yang memudahkan kehidupan mereka, demi periuk nasi mereka atau dengan kata-kata yang lain sesuai dengan nafsu mereka. Kalau mereka merokok, mereka akan mencari hujah mengatakan rokok itu tidak haram atau makruh. Kalau mereka kaki MLM, mereka akan berhujah dengan bermacam-macam dalil membenarkan MLM walaupun yang diniaga bukan barang tetapi sistem. Kalau dia pelabur Forex, ke mana-mana dia pergi, Forex lah yang dia kempen. Tuhan dan Rasul entah ke mana! Kalau anak perempuannya artis, dia sanggup membela kerjaya anaknya walaupun jelas membuka aurat dan bergaul bebas. Kalau dia kaki politik demokrasi, dia tak akan menerima hujah kita mengatakan politik ini ciptaan kafir. Kalau dia dah termakan hujah IS, dia hanya percaya Jihad mesti perang dan bunuh.

Begitulah juga dalam isu tidak menutup kepala dan menutup kepala dengan kupiah, songkok atau serban di atas kupiah. Mereka yang terbiasa tak menutup kepala teruslah berhujah menafikan kata-kata ulama terdahulu yang menuqilkan dalam kitab-kitab mereka bahawa antara ciri-ciri orang fasik itu sentiasa atau melazimi tidak menutup kepala ketika berjalan di merata tempat. Di dalam kitab disebut berjalan di pasar. Lihatlah sendiri kitab Matla’ul Badrain yang suatu ketika dahulu menjadi teks wajib Sekolah Agama Negeri Johor. Juga kitab Sirrus Salikin. Pengarang kitab-kitab turath ini adalah ulama yang sangat dipercayai, ikhlas dan tiada kepentingan. Berbeza dengan alim ulama sekarang yang ramai mempunyai nawaitu yang bermacam-macam.Tak payah cakap tentang ustaz-ustaz muda yang baca kitab Arab tak berbaris pun tak tahu, malah ustaz-ustaz mereka, doktor-doktor dan pensyarah mereka dah beberapa generasi dah kurang keikhlasan dan keberkatan. Masing-masing dah jual muzakirah dan kitab untuk menambah pendapatan selain dari makan gaji. Bahkan ramai yang takut isteri dan rumahtangga tak menjadi contoh! Mengapa kita tolak ulama dahulu semata-mata nak membenarkan kata-kata kita yang penuh kepentingan.

Lebih-lebih lagi bila kita bermursyid, percayalah didikan mursyid. InsyaAllah ada keberkatan. Sebenarnya memang benar, tak memakai kupiah itu ciri-ciri orang fasik. Kesaksian mereka tidak boleh diterima. Budak-budak tadika pun tahu, masuk tandas pun kena tutup kepala, inikan pula di luar tandas. Inikan pula berjumpa orang ramai. Berjalan-jalan ke sana, ke sini. Bahkan, inikan pula bertemu Allah, mengadap Tuhan dalam sembahyang. Sebab itulah Ibnu Umar pernah memarahi hambanya yang bersolat tanpa memakai penutup kepala.

Korang fikirlah, ketika ihram haji dan umrah tidak dibenarkan memakai penutup kepala samada songkok atau kupiah, kenapa? Cuba fikirkan. Wajib buka. Kalau pakai, kena dam. Ini menunjukkan selain waktu ihram kena pakai. Tak kan datang hukum wajib buka, kalau memang dah terbuka. Ini menunjukkan orang Islam sentiasa memakai kupiah dan serban atau seumpamanya. Walaupun Ulama tidak mengatakan wajib tapi mereka mengatakan ia sangat dituntut. Meninggalkannya menghilangkan wibawa. Lebih-lebih lagi kalau meninggalkannya kerana ingin mengikut style orang kafir, maka jelas haramnya. Juga haram bila meninggalkannya kerana malu memakai pakaian sunnah.

Sebab itu ketika nak nikah, semua orang pakai songkok. Pakai kupiah. Bukan pengantin je. Tapi bila tak ada ilmu, pakai sebab semua orang pakai. Bukan nak kesaksian diterima. Lepas tu, dengan penuh hikmah, jurunikah ajak beristighfar beramai-ramai kerana apa? Kerana ramai yang dah jatuh fasik kerana berbuat dosa besar. Fasik kerana istiqamah buat dosa kecil. Atau melakukan perkara yang menghilangkan wibawa sebagai seorang muslim yang adil seperti tak pakai kupiah. Maka Imam ajak beristighfar beramai-ramai. Moga Allah terima sebagai seorang muslim yang adil. Kemudian Imam atau jurunikah mengajak semua yang hadir mengucapkan 2 kalimah syahadah? Kerana apa? Kerana umat Islam Akhir Zaman ni mudah jatuh kafir. Kadang-kadang dengan niat. Atau kata-kata dan perbuatan. Pagi muslim, petang kafir. Petang muslim, malam kafir. Jadi bila bersyahadah, kembali pada Islam.

Kerana pernikahan adalah majlis terpenting dalam membina masyarakat Islam. Jika majlisnya tepat, ikut syariat dan sunnah, wali dan saksi‎-saksi adil-adil belaka. Semuanya dalam suasana Ibadah, insyaAllah zuriat yang dilahirkan soleh dan solehah. Sebaliknya jika program pertama dalam membina institusi paling kecil dalam masyarakat iaitu menyatukan dua pengantin itu penuh dengan maksiat dan kemungkaran, wali, saksi, jurunikah, pengantin dan semua yang hadir tak takut Tuhan, jangan salahkan generasi yang lahir nanti lebih jauh dari Allah.

Itulah pentingnya kupiah. Ulama dah gariskan, malah mengatur kehidupan masyarakat dari sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besarnya tapi malangnya yang menentang tradisi ulama itu di kalangan orang yang dikatakan ulama juga kerana mempunyai sijil. Walhal syarat ulama bukan pada sijil tetapi mesti ada ilmu, beramal dengan ilmunya dan takutkan Allah. Kalau ada ilmu saja, ramai lagi orang-orang yahudi yang lahir ilmu Islam. Kalau beramal ilmu yang kita suka je dan menentang yang terkena atas kepala kita, inikah ulama? Kena takut Tuhan sebab Allah sebut dalam Al Quran tentang ulama itu takutkan Allah.

Kemudian, kupiah yang dipakai mestilah sentiasa istiqamah dan tidak bermusim. Boleh dibasuh dan sucikan. Ternafilah memakai songkok kalau tak boleh menjaganya dari najis. Malah kalau lama dipakai, tentulah busuk. Makruh. Nak basuh tak boleh. Mereka pakai pula di masa-masa tertentu pula. Antaranya kerana mudah nak buat maksiat di waktu lain. Kalau tak pakai pula, orang akan kata, dah tukar Parti ke? Ini semua memakai penutup kepala kerana adat semata. Tak jadi ibadah.

Yang paling baik, kepala di cukur botak, pakai kupiah dan serban. Kalau tak mampu, pakai kupiah atau songkok yang boleh dibasuh. Songkok ikhwan contohnya. Bukan kempen tapi sebagai contoh! Jangan sensitif pula. Memang bergunting pun Sunnah tetapi Mursyid memilih Sunnah bercukur, maka sebagai murid, pilihlah bercukur. Guna pisau cukur bukan mesin rambut no 1 atau 2. Tentu ada hikmahnya. Sebenarnya bila botak licin, ia lebih rasa hamba berbanding cuma bergunting dengan berfesyen-fesyen. Remaja 6 orang yang pergi tengok wayang pada 1 Syawal, yang lelakinya tanpa berkupiah tentu rambutnya tidak botak. Kalau botak, rasanya mereka tak akan buka kupiah. Kalau pakai kupiah, dengan keberkatan, Allah akan kawal mereka dari maksiat.

So, yakinlah kata-kata orang yang telah membuktikan hidup matinya untuk Islam. Sanggup dicaci, dihina, difitnah, diperlakukan apa saja demi mempertahankan keyakinannya daripada orang yang hanya pandai bercakap tentang Islam sedangkan peribadinya dan keluarganya tidak boleh dijadikan contoh.

Sekarang semua orang kena bertindak. Semua orang kena beramal. Cukuplah kata-kata yang dah terlalu banyak, kita nak berbuat. Mulakan dengan bertaubat. Dosa-dosa kita yang terlalu banyak dengan Allah dan sesama manusia. Sebenarnya jatuhnya kembali kita ke lembah dosa atau mengulangi dosa yang lama adalah kerana taubat kita belum diterima. Mungkin kerana belum bertaubat atau taubat yang tidak serius serta tak cukup syarat. Bila mengulangi dosa, prestasi kita merudum, bantuan terhijab dan keberkatan tidak turun.

Kalau semua orang bertaubat, sanggup meminta maaf. Bayar balik apa yang pernah dihutang dengan manusia. Qadha’ segala kewajipan yang pernah ditinggalkan seperti solat, puasa dll. Baiki diri dan keluarga. Cari dan belajar dari masyarakat yang sama cita-cita untuk Takutkan Tuhan dan rindu Nabi, insyaAllah keberkatan akan turun mencurah-curah kepada seluruh rakyat. Rakyat akan menjadi baik sebab Tuhan merahmati mereka. Jika majoriti rakyat sanggup lakukan semua ini dan berubah menjadi baik, Allah akan datangkan pemimpin yang baik. Itu janji Tuhan. Tuhan tidak pernah mungkiri janjiNya. Pemimpin yang baik, untuk rakyat yang baik.

Nanti seluruh negara menuju keampunan Tuhan.
(( بلدة طيبة ورب غفور ))

Bilik Rumah Tepekent,
7.34pm, Ogo 12, 2016

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Sifat Ego

Sifat Ego

Orang yang ada ego, tidak sedar yang dia ada ego

Ego diketahui melalui ilmunya

Kalau tahu pun adanya sifat ego

Belum tahu lagi dapat membuangnya

Ego adalah sifat batin

Tapi dapat dikesan melalui tanda lahir dan sikapnya

Bercakap di kalangan kawan selalu sahaja cakap besar

Bila berdiri selalu sahaja cekak pinggang

Apabila berbincang selalu sahaja tinggi suaranya

Apabila kebenaran itu keluar daripada mulut orang, payah menerimanya

Kalau bercakap mahu menang sahaja

Bila bertemu orang, payah menegur sapa kecuali orang mendahuluinya

Jika orang tersilap terhadapnya, mudah sahaja marah dan berang

Selalunya serius sahaja, kurang mesra

Kalau hendak berkawan pilih-pilih orang, biasanya orang yang setaraf dengannya

Bila dicabar mudah sahaja mencabar

Kalau bersalah susah hendak meminta maaf

Adakalanya orang meminta maaf, enggan menerimanya

Mudah marah, bahkan marahnya sangat ketara

Kalau ada kuasa, suka menzalim dan menindas

Jika tiada kuasa, selalu sahaja keras kepala untuk patuh kepada ketua

Bertekak dan berbahas menjadi budayanya

Pantang ditegur oleh siapa sahaja, masam mukanya

Apabila ego sudah tebal, sebarang kebenaran payah diterima

Bila ditegur sakit hatinya, dendam pun membara

Jangan sebut dosa pahala, tersinggung perasaannya

Kalau dipuji orang lain di hadapannya, sakit hatinya

Sebut Syurga Neraka, amat jijik mendengarnya

Bahkan sebut nama Allah pun tersinggung jiwanya

Jangan cuba bala bencana yang datang kita kaitkan dengan kemurkaan Tuhannya

Sakit hatinya, payah mahu menerima

Bencana alam dianggap perkara biasa

Itu perkara nature

Jangan cuba dihubungkaitkan dengan dosa

Dia akan melenting menunjuk sikap tidak menerima

Aduh dahsyat, ego amat berbahaya

Bukan sahaja dengan manusia bahkan dengan Tuhannya

Kebenaran payah menerima

Selalu sahaja menolaknya, bahkan dijadikan bahan perli sahaja

Kerana ego, orang sanggup derhaka kepada Tuhannya

Bahkan orang sanggup jadi kafir

Lihat sahaja Namrud, Hamman dan Firaun

Sebelum matinya berbagai bala dan tanda amaran dari Tuhan

Namun tidak boleh jadi pengajaran dan ingatan

Akhirnya sanggup mati kafir, kerana sikap egonya

Aduh, dahsyatnya sifat ego!

Menjelang tidur

26.8.99

***Gulenis dalam GISBH***‎

Salam ceria.
Hidup di negara orang dan berhadapan dengan krisis sudah beberapa kali Anjang alami. Suatu pagi di bulan Ogos 1990, ketika membaca akhbar di ruang tamu Markaz Al Arqam Jordan di Jubaihah, Amman, kami baca berita tentera Iraq telah menawan Kuwait. Kebetulan kami tak mengikuti beritanya malam sebelumnya di TV. Walaupun bukan negara Jordan yang terlibat secara langsung, tapi kesannya sangat terasa. Apabila PLO menyokong tindakan Saddam, rakyat Palestin yang berada di banyak negara Teluk telah menjadi sasaran kebencian lalu majoriti mereka masuk ke Jordan. Tak lama selepas kami pula terpaksa meninggalkan Amman atas faktor keselamatan.

Kali kedua, pada tahun 2011-12 di Damascus, Syria. Penentang Basyar Assad sudah tidak mampu bersabar, lebih-lebih lagi mendapat inspirasi dari pemberontakan rakyat di Tunisa, Libya dan Mesir, maka berlakulah penentangan bersenjata terhadap kerajaan Syria. Letupan dan tembakan boleh berlaku bila-bila masa. Ketika itu anjang tinggal di Damascus mengendalikan projek Ikhwan di Sahah Maisat, dekat Abu Nour. Akhirnya atas faktor keselamatan, kerajaan Malaysia menyediakan pesawat untuk rakyatnya pulang ke tanahair. Krisis di Syria hingga hari ini belum ada penyelesaiannya

Kali ni anjang ke Istanbul, Turki. Ada cubaan rampasan kuasa tentera tetapi berjaya dipatahkan oleh rakyat di bawah pimpinan Presiden Raceep Tayeeb Erdogan. Maka nama Erdogan yang telah sedia popular bertambah popular. Adapun Fathullah Gulen yang tidak terkenal di Malaysia, tiba-tiba terkenal. Terkenal kerana menjadi dalang rampasan kuasa berdarah tersebut. Walaupun hidup di AS, dia berjaya memberi arahan kepada pengikutnya untuk menentang kerajaan Erdogan dan menghuru harakan rakyat Turki. Penyokong Gulen dipanggil FETO atau Gulenis.

Ada ke Gulenis dalam GISBH? Jawapannya mudah, tak ada. Full stop. Tapi kalau ditanya, ada tak golongan atau individu yang berwatak seperti Gulenis? Mungkin kita boleh jawab: golongan ini, ada sahaja yang dia tak puas hati. Ada kepentingan, bila kepentingan terancam, protes. Protes secara senyap atau berterus terang. Berkempen untuk menentang pemimpin. Ada pula yang dengki. Mengata di belakang. Membina klik dan puak dalam organisasi. Rasanya di dalam semua jemaah atau organisasi pasti ada golongan ni.

Mengapa Gulen tak puas hati dengan Erdogan? Mengapa Gulen membawa diri, duduk di AS? Bukankah masing-masing berlatar belakangkan agama? Gulen dulunya Imam dan menyampaikan kuliah dengan minhaj Jemaah An Nur. Erdogan pula berpendidikan asas dari Madrasah Imam dan Khatib. Rupa-rupanya masing-masing asalnya ingin mendaulatkan Islam di Turki. Cara Erdogan lebih diterima, bermula dari bawah, lalu jadi Datuk Bandar Istanbul, terus mengorak langkah menjadi Perdana Menteri Turki dan terus terus mendapat sokongan rakyat menjadi presiden. Cara Gulen kurang diterima. Walaupun berjaya membina pengaruh dan mengumpul harta, Allah tak izinkan dia mendapat kuasa. Maka dia ditimpa penyakit dengki. Masuklah dia dalam Mazhab Al Hasadi.

Bak kata Abuya, sama-sama jual goreng pisang, goreng pisang kita laku, goreng pisang dia tak laku. Meradanglah. Bila marah, macam-macamlah diceritakan keaiban orang yang didengki samada betul atau fitnah.

Jadi orang yang masih simpan sifat hasad, inilah Gulenis dalam syarikat. Tak boleh tengok orang dapat nikmat. Dia sakit hati. Kalau boleh dia hendak sangat nikmat itu berpindah padanya. Atau kalau tak dapat, dia rasa bahagia kalau nikmat itu musnah binasa. Biar sama-sama tak dapat. Busuk hati betul! Jadi bila tengok pemimpin berkenderaan mewah, kata pemimpin salah guna wang. Patutnya tanya dulu, kalau tak faham. Terus buat tuduhan tanpa tahu duduk perkara sebenar. Akhirnya berlaku pepecahan dalam syarikat. Inilah yang dikatakan menebuk kapal dari dalam. Punahhh.

Ada orang yang bila dapat berita keaiban sesorang, tanpa usul periksa uar-uarkan. Viralkan. Sapa suruh? Arahan sapa? Untuk apa di’viral’kan? Adakah Islam makin meriah syiarnya dengan tersebar aib orang. Kalau benar berita itu sekalipun, apa yang Islam dapat? Betapa lagi jika tidak benar. Kalau sekali viralkan naik sebuah ‘Islamic Mall’ boleh tahan! 2 kali viral, dapat beli bot mewah untuk pelancongan Islam di Golden Horn boleh tahan! 3 kali viral dapat dirikan ‘One Stop Islamic Village’ di farm pinggir Istanbul, boleeeehh tahaaann! Sebenarnya kita nak apa? Nak glamour sebab antara orang paling awal dapat berita? Nak jadi wartawan murahan?Bila dah glamour dapat apa? Dapat bangga. Rasa kita terror. Rasa kita tahu segalanya. Rasa bangga begitu dapat pahala ke dosa? Masuk syurga ke neraka?

Ada pula jenis yang bila dapat berita ada orang kena marah atau dihukum, tiba-tiba bersemangat nak membela. Tak puas hati, kenapa orang itu kena marah. Kononnya tak patut dimarah begitu. Kesian dia. Kena berhikmah. Asyik maaaaraaah je!! Dia tak puas hati. Tak pula bertanya sebabnya. Terus menerus pot pet, pot pet di belakang. Mewujudkan klik dalam jemaah. Malah membuat jemaah dalam jemaah. Bila ditanya dari hati ke hati, kalau betul kesian, berapa kali dah doakan orang itu dalam sehari. Rupanya sekalipun tak ada. Kesian apa kalau macam ni? Orang dah nak masuk neraka kerana syariat dilanggar, patut dah kena ta’zir dengan sebatan jika ikut hukum Islam, kita sibuk nak membela, kesian kononnya, walhal sekali doa pun tiada. Pendusta!!! Sedangkan orang yang marah setiap hari itu, menangis mengadu depan Tuhan hal anak buahnya. Menangis dalam hati, setiap kali lepas marah sambil terus menerus berdoa. Si pembela yang tak tahu hujung pangkal ni sebenarnya ‘bikin potong’ je. Ni semua Gulenis… sukakan perpecahan untuk puaskan hati (sebenarnya untuk puaskan nafsu). Penipu yang tertipuuu, sampai bila pun tak kan puas, sifat nafsu itu tak pernah puas.

Ada pula golongan ‎yang sibuk nak meyakinkan orang lain, dia ‘clear’ dengan pemimpin. Dia ‘clear’ dengan pemimpin. Untuk apa? Nak pastikan pengaruhnya tak merudum. Perlu ke? Orang yang betul-betul clear tak takut bayang-bayang sendiri. Kalau clear tak perlu istihar. Orang kalau clear dengan pemimpin, jika kena hukum ke, kena fitnah ke, sikit pun tak cacat hati dengan mursyid. Kena fitnah tak bela diri dan cari simpati. Lebih-lebih lagi tak buka salah orang untuk menutup salah sendiri. Ni semua virus Gulenis. Perosak dalam jemaah je! Jauhkan kami berperangai begini, ya Allah!

Tak lupa pula satu golongan yang agak rapat dengan pemimpin, boleh ‘direct access’ kepada pemimpin, tiba-tiba terbongkar ada kesilapan. Asalnya tak nak mengaku tetapi terpaksa mengaku. Sebab’Manakan bagkai gajah boleh ditutup dengan nyiru?’. Tetapi oleh kerana rasa setaraf dengan pemimpin, boleh dipaksa pemimpin untuk memaafkannya! Mendesak-desak pemimpin untuk meredhainya! Sungguh kurang beradab! Tak ada rasa ke? Patutnya faham yang pemimpin sejati sentiasa memaafkan cuma kamu perlu buktikan yang kamu sudah berubah. Tapi… Sebenarnya, sudah menjadi pengalaman sebelum ini, jika pemimpin kata, saya maafkan dan redha semuanya, akan timbul masalah lain. Dia akan jaja kata-kata pemimpin merata-rata untuk cari pengaruh. Sebarkan merata: ‘Pemimpin sudah redha pada aku.’ Perangai buruk ini belum berubah. Jangkitan kuman wabak Gulenis pemecah belah.‎ Akhirnya menjadi barah dalam jemaah, merebak dalam jasad organisasi dan bakal melumpuhkannya. Tetapi ia tidak berlaku dalam jemaah kebenaran.

Ada juga yang hanya boleh terima pemimpin no 1 sahaja. Yang lain tak boleh pakai. Kalau di zon, dia hanya boleh dengan kepimpinan teratas sahaja. Wahh! Ni bahaya… Dah lama pupus golongan ni dalam jemaah, tapi nafsu dan syaitan ada. Kadang-kadang, dalam ramai-ramai tu muncul yang macam ni.‎ Ni mendekati Gulenis. Hakikatnya tak yakin dengan pemimpin, sebab itu tak boleh taat dan hormat dengan orang yang pemimpin lantik. Dia nak pemimpin beri arahan direct padanya. Apa lagi, rasa banggala sangat (baca betul-betul! bukan Bangla). Depan pemimpin bekerja, belakang pemimpin CLS. C+L+S=TY. Bila teruji, akan keluar bawa diri. Sebab hakikatnya memang tak yakin.

Ada macam-macam golongan lagi yang mengikut nafsu. Depan pemimpin, sangatlah berakhlak. Bukan lemah lembut, lemah gemalai. Pijak semut pun tak mati. Punyalah ‘soft tiptoe’ dia. Semut yang dipijak sengal-sengal je, masih bernyawa. Tak sampai membunuh. Sangat pandai berlakon. Malangnya di belakang pemimpin gajah dan badak terburai perut dilanggarnya. Terserlah sikap sebenarnya. Langgar sana, langgar sini. Gebang je deraieh, kerja macam ‘baloq liat’. Macam pahat dengan penukul. Rupanya selama ini berlakon. Tak jujur. Sampai bila boleh berlakon?. Gulenis!

Bila ditegur, jelas di muka tak rasa bersalah. Macam terpinga-pinga blur. Apa salah ana ye? Mana pegi rasa? Mana hati dan perasaan? Selepas diterangkan berulang kali, baru terbuka minda. Bila dah agak faham, timbul masalah lain. Mula nak salahkan orang lain. Salahkan laporanlah. Hanya dengar dari sebelah pihaklah. Tak beri ana peluang menerangkan keadaan sebenarlah. Walhal fail semua sudah di tangan. Akhirnya, dek kerana dah terkepung dari semua sudut, baru mengaku bersalah dengan penuh paksarela. Dengan rasa yang 1/4 insaf datang menebus dosa. Ambillah RM100. Aneh! Boleh ke kesalahan yang kesan buruknya menimbulkan perpecahan, patut hukumannya, boleh disingkirkan dari syarikat, buat kesalahan yang boleh dihukum rotan secara ta’zir, tiba-tiba ingin ditebus dengan hanya RM100. Itu sumbangan bolehla. Tebus dosa tu buat sesuatu sampai sakit, perit, serik tak nak buat lagi kesalahan yang sama. Kalau duit dia ada beribu-ribu. Aset dia sangat banyak. Langsung tak sakit.

Ada orang yang rasa dirinya mulia, keluarganya patut dimuliakan. Bila tiba-tiba Tuhan takdirkan keluarganya tak dilayan seperti yang sepatutnya, dia tak boleh menerima kelemahan itu sebagai tidak disengajakan. Dia tak boleh olahkan itu sebagai ujian yang ada salah silap sendiri di mana-mana. Yang dia nampak salah orang lain. Yang dia rasa, dia orang besar, boleh marah-marah orang. Akalnya yang cerdik merujuk kepada nafsunya yang jahat mengatakan, ini bukan masalah peribadi tetapi ini izzah jemaah. Nanti keluarganya nampak kelemahan jemaah, maka patut dimarah. Rupanya hatinya memang tak suka pada seseorang. Ada berdendam. Tunggu masa je nak ledakkan. Gulenis! Ni geng Gulenis. Suburkan mazmumah…

“Mana air kopi ibu?”
“Kan ibu dah kata, ibu nak kopi panas!”
Ni contoh ayat-ayat arahan yang menjelmakan apa yang tersorok di hati. Sombong terhadap orang bawahan. Rasa diri patut dimuliakan. Ini semua sikap Gulenis yang sanggup mempertahankan mazmumah diri demi kepuasan. Sanggup orang lain terkorban demi kepentingan dirinya.‎

Kalau hati dah masuk jangkitan kuman Gulenis, apa yang dibuat oleh pemimpin semua tak kena.
“Tak kan pecah gelas pun nak laporkan?”
“Remeh sangat, telur puyuh pun kena kira hari-hari, laporkan!”
“Puyuh mati, telur berkurang pun nak dijadikan isu! “Biasalah ternakan ada yang mati, telurnya kadang-kadang berkurang!”
Puak ni, tak mampu nak taaaat jee!
Tak mampu nak sangka baikkk jee!
Dia tak difahamkan Allah tentang ciri-ciri hamba dan khalifah. Dia tak boleh faham didikan hati perlu kerja-kerja hina. Dia tak boleh nak faham, sebagai khalifah kena bertanggung jawab dan rasa, rasa, rasa, rasa, rasa bertanggung jawab. Sebab itu kena ditanya seluruh tugasan yang diberi sedetail-detailnya.‎

Rupanya percubaan rampasan kuasa telah terlalu banyak berlaku dalam diri-diri kita. Gulenis telah lama merebak dan menjalar dalam diri dan hati kita. Bukan sekali dua rampasan kuasa tentera nafsu jahat telah berjaya mengalahkan raja dalam diri. Mengalahkan presiden jasad. Hati kalah dengan akal yang merujuk kepada nafsu yang jahat. Kudeta akal dan nafsu inilah yang membuatkan kita berperangai dengan sikap-sikap Gulenis. Malangnya dalam menulis ini pun sukar mengelak dari wabak Gulenis. Juga malang kalau pembaca yang membaca post ini tiba-tiba makin subur ciri-ciri Gulenis, rasa mendongol untuk menerima kebenaran.

Mari kita terima hakikat, sekarang masa Islam sedang menang dan dimenangkan. Musuh sedang kalah dan dikalahkan. Sistem musuh sedang terkubur. Sistem Islam sedang dinaikkan. Sebagaimana cubaan rampasan kuasa tentera digagalkan di Turki, kita yakin dan berharap roh yang suci berjaya mengalahkan akal yang merujuk nafsu yang jahat. Mengalahkan mazmumah-mazmumah dalam diri untuk Tuhan dan Rasul dimenangkan bukan nafsu dan syaitan.

Ampun maaf.
Surau, rumah tetamu Tepekent, Istanbul.
10.41am, Ogos, 2016‎

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Maqam Syeikh Telli Baba

Maqam Syeikh Telli Baba, salah seorg dari 4 org wali Allah yg mengawal selat Bosphorus secara roh. Nama sebenarnya Imam Abdullah Effendi. Terbunuh sewaktu berkhidmat sebagai imam dalam tentera Empayar Othmaniah di zaman Sultan Muhammad Al Fatih. Di sini tempat yg maqbul doa menurut pengalaman ramai orang termasuk Tn Nasir.

Bendera Turki dan Bendera Johor

Bendera Turki kalau di letak backgroundnya kanvas biru, terus jadi macam bendera Johor ekk!